Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2007 00:20 - ЧАСТ ОТ ОПЕРАТИВНИТЕ НИ ПРОГРАМИ ЩЕ ОСТАНАТ ЗА ЕСЕНТА, ПРОГНОЗИРА ПРЕСАТА НА 5 АПРИЛ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 850 Коментари: 0 Гласове:
0



Може да се проточи във времето одобряването на оперативните програми, призна индиректно министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, пише вестник "Сега" и я цитира да казва: "Краят все още не е фиксиран".

Три от седемте оперативни програми са били върнати за доработка от Бюксел - пише вестник "Дневник" като цитира експерта от МФ Добринка Кръстева. По този начин се потвърждава информацията на Портал ЕВРОПА от вчера. Добринка Кръстева, която е експерт в дирекция "Управление на средствата от ЕС" в МФ е потвърдила, че върнатите програми са "Регионално развитие", "Транспорт" и "Техническа подкрепа". Тя обаче е казала, че проблемите са само технически.

"Макар програмите вече да са изпратени за одобрение в Брюксел, не трябва да се забравя, че при всяко възразяване по тях Еврокомисията спира часовника" - цитира вестник "Сега" г-жа Грънчарова. За механизма на спиране на часовника разказа преди дни пред Портал ЕВРОПА и зам.-министърът на финансите Любомир Дацов.

Вестник "Сега" в броя си от 5 април цитира и министъра на финансите Пламен Орешарски, който е признал, че "само част от оперативните програми ще бъдат одобрени до началото на лятото, а другите ще останат за есента".

Портал ЕВРОПА припомня, че ЕК има забележки и по Националната стратегическа референтна рамка - НСРР е ключовият документ за еврофондовете.

Много повече се оказват разликите между Националната стратегическа референтна рамка във вида й, в който Министерския съвет я е одобрил, и във варианта, в който е изпратена в Европейската комисия. Това установи специално проучване на Портал ЕВРОПА над двата файла - българския и английския текст на НСРР, поместени на поддържания от МФ сайт eufunds. Текстовете не са идентични, както уверяваше зам.-министърът на финансите Любомир Дацов в навечерието на първата наша алармираща публикация за несъответствията. В момента НСРР е в процедура по проучване и одобрение от страна на Еврокомисията. Ресорният комисар Данута Хубнер обяви в понеделник по "Хоризонт" - "Досега не съм чула за някакви проблеми, свързани с преговорите с България (за Рамката, бел. ред), което ме кара да предположа, че нещата не са много лоши."

Портал ЕВРОПА



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3377149
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930