Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2007 23:41 - ВТОРАТА ФАЗА НА ГРАНТОВАТА СХЕМА ПО ФАР ЗА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ ПРИКЛЮЧВА ДО АВГУСТ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1687 Коментари: 1 Гласове:
0



До месец август ще приключи оценката на предложенията, подадени във втората фаза на грантовата схема „Конкурентоспособност" по Програма ФАР.

„До август ще сме готови със сключването на договорите" - прогнозира пред Портал ЕВРОПА Атанас Кирчев, директор на Изпълнителната агенция по Програма ФАР към Министерството на икономиката и енергетиката.

Третият цикъл на същата грантова схема се планира и в общи линии са готови насоките за кандидатстване, каза още г-н Кирчев и допълни: „Тя ще бъде по-различна от първите две. Припомням, че сме в готовност от септември да стартираме първите три схеми по Оперативната програма „Конкурентоспособност". Една от тях е схема за инвестиционна подкрепа на предприятия. Тя до голяма степен е подобна на схемата по ФАР. Идеята е двете схеми да не се конкурират една с друга, което на теория е възможно. Така че най-вероятно ще обявим третата фаза по Програма ФАР за микро предприятия. Такива са в момента разработките ни. А предприятията, които искат да продължат да кандидатстват по схеми за инвестиционна подкрепа, просто ще кандидатстват по схемата по Оперативната програма. Бих искал да отклоня малко вниманието на вашите читатели от Програма ФАР. Нека да обърнат повече внимание на предстоящата схема по Оперативната програма. Макар че схемите по ФАР и по ОП ще се изпълняват паралелно, бих отбелязал, че тези по ОП ще са доста по-интересни, освен това процедурите ще са по-опростени, а средствата ще са повече."

Много се бавят процедурите в Министерството на икономиката за одобрение на тръжните досиета за доставка на оборудване или предоставяне на услуги. Има риск да не се спазят сроковете на проектите от първата фаза на същата грантова схема „Конкурентоспособност". Все още не са одобрени тръжните досиета за доставка на оборудване на много от фирмите, спечелили грантове. Това алармираха пред Портал ЕВРОПА бенефициенти по грантовата схема.

Кирчев увери в интервю пред Портал ЕВРОПА, че екипът на ИА по ФАР към МИЕ се стреми да избягва формализацията и излишната бюрократизация в диалога с бенефициентите: „В момента оценяваме проектите от втората фаза, а първата беше контрактирана през миналата година. Договорите бяха сключени през ноември и в момента се изпълняват. Част от фирмите вече имат одобрени тръжни досиета за доставка на оборудването и осъществяват търговете, дори вече има и плащания по тях."

Според Кирчев се наблюдава изтичане на добре обучени и опитни в управлението на европейски проекти кадри от държавната администрация към частния бизнес.

Портал ЕВРОПА



Тагове:   фар,   август,   схема,   фаза,


Гласувай:
0



1. chris - кирчев лъже ,
04.07.2007 10:59
че се стремят да избягват формализацията и бюрократизацията в диалога с бенефициентите.
(потърпевш)
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3371625
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930