Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2007 00:23 - Близо половината от бизнес общността има намерение да кандидатства по еврофондовете
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1038 Коментари: 0 Гласове:
0



роектите по грантовите схеми от програма ФАР, чиято цел е да подпомогнат кандидатстващите при процедурите за финансиране със средства от европейските Структурни и Кохезионен фондове, се разглеждат в момента в съответните министерства.

Тази информация беше потвърдена от представителите на Министерството на икономиката и енергетиката Владимир Бобев, Министерството на регионалното развитие Антонина Тончева и Министерството на финансите Гергана Митрева в Шумен по време на семинара за запознаване на бизнес общността с механизмите за усвояването на еврофондовете.

Семинарът е част от кампанията "Бъдете активни", която е организирана от Министерството на финансите.  

Според национално представително проучване на Министерството на финансите, близо половината от бизнес общността (47%) има намерение да кандидатства с проекти по оперативните програми. От изследването, проведено в периода февруари – март 2007 г., става ясно, че неправителствените организации имат най-голямо намерение да кандидатстват (82%), следвани от представителите на местните власти (67%).

Липсата на практическа информация за механизма на усвояване е посочена като най-голяма трудност (62%). 

Готовността на бизнеса за усвояване на европейските средства може да се изведе от проектите, които са били подадени за грантовите схеми по програма ФАР, обясни още Колев. В сегмента на консултантските услуги представителите на бизнеса са подготвили 1443 проекта, от които са одобрени и се изпълняват 194. Според Колев причината за неприемането на всички проекти е, че средствата са били ограничени. Финансовата перспектива пред България за периода 2007 – 2013 г. е точно обратната – на страната ни се предлага огромен обем средства, които трябва да се усвоят за седемгодишния период.  

Опитът, който България има с предприсъединителните фондове, е използван в създаването на механизма на работа със Структурните и Кохезионния фондове. Правителството постигна облекчения в режима на усвояването, сред които е т.нар.правило N+3, което означава, че проектът, с който се кандидатства, трябва да бъде изпълнен за срок от три години. Този режим е предвиден за периода 2007 – 2009 г., за да улесни получателите на европейските средства. В това отношение България е привилегирована, защото за останалите държави този срок е две години. 

Средствата за одобрените проекти ще се изплащат в българска валута. Това решение също е метод за улеснение на получателите. Средствата от ЕС пристигат в България в евро – разликата във валутния курс ще се поема от държавата и няма да е за сметка на бенефициента. 

Бизнесът има четири важни роли в усвояването на Структурните фондове и Кохезионния фонд, подчерта още Камен Колев. Първата е, че той би могъл да бъде пряк бенефициент по две оперативни програми – "Конкурентоспособност" и "Човешки ресурси".

Втората, която позволява на бизнеса да бъде единствено изпълнител е, че това са фондовете, които ще предоставят средства за подобряване и изграждане на инфраструктура и в областта на екологията. Консултантската дейност е една от сериозните перспективи в усвояването на европейските пари. Партньорството с общините, което ще бъде насърчавано от Европейската комисия, е друга насока, в която бизнесът може да се развива.

Dnevnik.bg



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3364538
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031