Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2007 22:55 - Селски служби ще усвояват европарите за здраве
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 962 Коментари: 0 Гласове:
0



Университетските болници стават приоритет Заради пропуск на предишния министър България няма оперативна програма "Здравеопазване" и затова ще кандидатстваме за финансиране от ЕС чрез четири други - "Регионално развитие", "Околна среда", "Човешки ресурси" и "Развитие на селските райони". Това съобщи в четвъртък зам. здравният министър Матей Матеев по време на форум за преструктурирането на болничната система.
Той обясни, че по последната програма всички села с население под 2 хил. души могат с пари от ЕС да създадат селска здравна служба. Със средствата могат да се ремонтират сгради, да се оборудват кабинети и да се обучат лекари.

Чрез проекти в здравеопазването могат да дойдат около 124 млн. евро от фондовете на ЕС, смята Матеев. Те ще се използват предимно за реорганизация, преоборудване и окомплектоване на спешната помощ. Планира се да бъде изградена система за комуникация между филиалите, да се купят линейки и реанимобили, модерна апаратура и да се ремонтират спешните отделения в болниците. За министерството спешната помощ е приоритет, заяви Матеев.

Другите два приоритета са университетските болници и психиатричната помощ. Според плановете тези болници трябва да станат високотехнологични лечебни заведения, които да поемат тежките случаи във всеки регион. Министерството предвижда университетските болници да бъдат обединени в холдинги. Подобна е структурата на здравеопазването във Франция и Германия.

Първият холдинг ще включва лечебните заведения около Александровска болница в София - "Св. Екатерина", Майчин дом, "Св. Иван Рилски" и педиатрията. Идеята е да запазят самостоятелността си, но да кандидатстват заедно на търговете за лекарства и скъпа техника, като по този начин да свалят цените, обясни Матеев. Кога първият холдинг ще стане факт зам.-министърът не съобщи. Директорите на болниците обаче не приемат добре тази идея, защото смятат, че ще загубят независимостта си.

Надяваме се всяка година да инвестираме в здравеопазването средно по 15 млн. евро, обеща Матеев. Той препоръча на болниците да изработят свои проекти, които след това да бъдат защитени.

Лили ВОЙНОВА, DNEVNIK.bg


Тагове:   здраве,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3365133
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031