Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2007 10:39 - ПО-МАЛКО ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ВИНАРИТЕ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1830 Коментари: 0 Гласове:
0



По-малко ограничения за винарите
Европарламентът поиска от ЕК да смекчи мерките за сектора  



 

ИЗЛИШЪК: 23.7 млрд. бутилки са запасите на вино в ЕС.

ПАРИ ЗА ЛОЗЯ: Още от тази година българските собственици на лозя ще могат да кандидатстват за помощи по мерките на ЕС. Европа отпуска помощи за подмяна на сорта, рекултивиране, ремонт на телената конструкция, изграждане на огради, борба с ерозията. Очаква се за българските собственици на лозя през 2007 г., да се отпуснат около 7-8 млн. евро, обясняват от НЛВК. За презасаждане на вече съществуващи лозови масиви се отпускат до 2000 евро на хектар. Дали ще се усвоят тези средства, зависи и от готовността на българските производители да финансират своите проекти със собствен ресурс, тъй като плащането става след изпълнението на проекта и проверка от страна на ЕК. За субсидии ще кандидатстват само регистрирани производители, които са подали декларация за произведеното винено грозде през 2006 г.


Два пъти мисли, един път режи. Особено когато става въпрос за вино - олицетворение на национална гордост и традиция в Стария континент.
Няколко месеца след като предложи радикални мерки за преструктуриране на европейския винен сектор заради свръхпроизводство и загуба на пазари, Европейската комисия (ЕК) получи остри критики от депутатите в европарламента. Те призоваха комисията да премисли два пъти, преди да пристъпи към реформи. На редовната сесия в средата на февруари Европейският парламент (ЕП) прие доклад, в който се посочва, че държавите членки трябва да имат право да ограничават изкореняването на лозята. Документът критикува ЕК, че с предложеното преструктуриране на сектора "ще доведе до съсредоточаване на производството в няколко крупни лозаро-винарски стопанства и до уеднаквяване на произвежданите вина".

Ограниченията

Миналото лято ЕК предложи драстични мерки за лозаро-винарския сектор. Най-радикалното предложение е за изкореняването на близо 400 хил. хекрата лозя в период от 5 години. Освен това комисията предлага ограничаване на субсидиите за дестилация на нереализираната продукция и опростяване на етикетирането. Да бъдат разрешени методи като разреждане и изкуствено отлежаване, предлагаше още ЕК. Към момента общата организация на винения пазар струва около 1.3 млрд. евро на година. Само за преработване на непродаденото вино в етанол или оцет се харчат около 500 млн. евро годишно. Конкуренцията на вината от т.нар. Нов свят обаче с всяка изминала година се засилва и вносът рязко се увеличава, като скоро би могъл да надвиши износа. Досега ЕС бе най-големият производител, консуматор и износител на вина в света.
За разлика от радикалните предложения на ЕК евродепутатите излязоха с предложения за по-меки мерки, за да не прелее "виненото езеро" на Европа. Като начало депутатите считат, че всяка държава членка трябва да запази правото си да определя горна граница за изкореняванията във всеки регион. Няма да се изоставят лозя в планински, крайбрежни и островни райони, произвеждащи най-вече вина с географски указания, лозя в райони, където трябва да се предот­врати ерозията на почвата или в традиционни райони с историческо значение. От изкореняване ще се спасяват и лозови масиви, произвеждащи вино с търговски пласмент, както и тези, които са получили структурни помощи по общностни програми. На прицел ще са масиви с намален или нискокачествен добив. Ще се изкореняват и лозя, чиито собственици са включени в програма за ранно пенсиониране. Парламентът предлага правата за нови насаждения да се насочат към младите земеделски производители за производство на качествени вина.

Промяна в две фази

Депутатите предлагат реформа в две фази. През първата (2008 -2011 г.) приоритетите ще са оздравяване и прозрачност на пазара и подкрепа на производителите. Идеята е помощите за дестилация на вино (преработката на излишните количества в етанол) постепенно да се прехвърлят към помощи за подкрепа на конкурентоспособността на производителите. Към втора фаза на реформата (2012-2015 г.) ще се премине едва след като се анализират резултатите от първия етап. Евродепутатите се обявяват и против премахването на помощите за дестилация. Те предлагат четирите вида дестилация да се намалят до два: задължителна дестилация, която ще играе ролята на защитна мрежа, и ще позволи постепенното оздравяване на пазара, и доброволна дестилация на винен спирт.
Очакванията на експертите са най-горещи дебати да предизвикат идеите на ЕК за реформиране на практиките за обогатяването на вината. Със сигурност най-голям отпор срещу евентуална забрана да се добавя захар при производство на вино ще има от северните страни и страните от Централна Европа. Парламентът оспорва този план на комисията, тъй като в някои региони това е традиционно използван метод в години с лоша реколта. Южна Европа пък се противопоставя на разрешението на ЕК да се добавя гроздов концентрат. Европарламентът предлага да се забрани тази практика, но само ако концентратът е произведен извън ЕС.
В отговор на предложението на комисията върху етикетите на евровиното да се изписват годината на реколтата и видът, депутатите настояват енологичните практики, които се използват във вносните напитки и не са разрешени в ЕС, да са указани на етикетите им. Иска се и по-добра защита за марките от известни винарски региони при преговорите на Световната търговска организация.
Комисарят по земеделието Мариане Фишер-Боел, която е и най-големият застъпник на радикалния подход във винената реформа, обеща да проучи внимателно предложенията на европарламента. Очакванията са след няколко месеца ЕК да представи конкретни промени в законодателството, които ще започнат да се прилагат от средата на 2008 г. Крайното решение обаче е на Съвета на министрите, който е основната институция, която взима решения в рамките на ЕС.

Вера Денизова, КАПИТАЛ 


Тагове:   малко,   ограничения,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3365024
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031