Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2007 14:02 - ЕС ВЪВЕЖДА НОВИ СТИМУЛИ ЗА ГРАДИНАРИТЕ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1842 Коментари: 0 Гласове:
0



ЕС въвежда нови стимули за градинарите 

Европейската комисия въвежда нови правила за подпомагане на производството на плодове и зеленчуци, които да насърчат сектора и да намалят ценовия натиск, който големите търговски компании оказват върху фермерите. Това обяви еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер Боел при представянето на реформата в сряда в Европейската комисия. Реформата включва 10-процентно увеличение на субсидиите за организациите на производителите и насърчаване на инвестициите в биологично земеделие. Допълнителни стимули ще има и за промоциите на пресните продукти в училища и детски градини, като целта е да нарасне потреблението им след младите хора.

Проектът ще бъде докладван следващия понеделник и пред Европейския парламент, след което ще премине няколкомесечното му обсъждане в европейските институции. Новите правила в сектора се очаква да влязат в сила от 2008 г., поясни още Боел. Тя отрече твърденията, че реформата щяла да ограничи бюджета за сектора, и поясни, че чрез нея средствата щели да се разходват по-разумно.

По досегашните схеми за подпомагане на агроорганизациите съотношението при финансирането беше поделено поравно между организациите и ЕС. От следващата година европейските субсидии ще нараснат от 50 на 60 процента, така че годишно те ще разполагат със 700 млн. евро, обясни още еврокомисарят Боел. Докато старите страни членки имат развити организации, новоприсъединилите се значително изостават. В Белгия например 36% от фермерите са обхванати в подобни организации, докато в Полша те са 4-5%. В България този процес е в начална фаза, защото тук има само 4-5 организации, посочи и Джон Бедфорд, експерт в Главна дирекция "Селско стопанство" в ЕК. Българските фермери трябва спешно да ускорят обединяването си, ако искат да ползват преференциите, които ЕС ще предостави на България от 2008 г., поясни още Бедфорд.

ЕС премахва субсидиите при изтегляне на стоки от пазара, които досега се прилагаха срещу заплахата от свръхпредлагане. Целта е да се даде свобода на фермерите в избора на култури и да се увеличи производството. Въпреки че 25-те страни от ЕС годишно са произвеждали 70 млн. т зеленчуци и 40 млн. т плодове, общността е нетен вносител на тези продукти. С реформата ще се премахнат безвъзмездните плащания при вноса и износа на продукти от трети страни и ще се насърчава вътрешното производство.

Основното подпомагане на стопаните ще стане чрез единни плащания за произведена продукция, като бюджетът се изчислява на 800 млн. евро. В тази част реформата няма да засегне българските производители, защото България договори директни плащания за 10 дка обработвани градини.

Нарастват изискванията към фермерите за опазването на околната среда. Всяка година организациите на производителите трябва да инвестират 20% от субсидиите за екология. Еврокомисията увеличава до 60% и кофинансирането на организации за биологично производство.

ЕС ще отпуска 60% на сто безвъзмездна помощ на организации, които предоставят плодове и зеленчуци за деца и младежи до 18 години. Всяка година ЕС ще заделя 8 млн. евро субсидии за програми в училища и градини, които да приучват младите хора да се хранят с пресни плодове и зеленчуци, вместо да наблягат на нездравословните захарни изделия.

Информацията е от ДНЕВНИК



Тагове:   нови,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3374857
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930