Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2007 15:10 - Европейската комисия одобри "Програма за подобряване на общите условия за производство и търговия на пчелни продукти"
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 2464 Коментари: 0 Гласове:
0
Европейската комисия одобри Програма за подобряване на общите условия за производство и търговия на пчелни продукти, представена от Република България. Нейната основна цел е повишаване ефективността на производството, качеството и конкурентоспособността на българския пчелен мед и пчелни продукти, както и осигуряване на по-добра заетост и по-високи доходи на пчеларите.

Програмата ще се прилага в цялата страна за период от три години - от 2008 до 2010 г. За финансиране са включни следните мерки:
1. Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари;
2. Борба срещу вароатозата;
3. Рационализация при подвижно пчеларство; (Подвижното пчеларство ще се подпомага по Програмата за развитие на селските райони и е извън обсега на тази програма)
4. Мерки за подкрепа на лаборатории, извършващи физико-химичен анализ на пчелния мед;
5. Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общността;
6. Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти.

Финансовата помощ се предоставя за инвестиции, разходи или проекти по посочените по-горе мерки.

По мярка 1 допустими инвестиционни разходи са изграждане на резерватен пчелин и изграждане на контролно-изпитателен пчелин. За подпомагане могат да кандидатстват юридически лица, регистрирани като земеделски производители, които имат разрешение за извършване на дейности по селекция и репродукция, съгласно член 29 от Закона за животновъдството.

По мярка 2 се поемат част от разходите за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване помощ от пчелари-проверители, както и част от разходите за закупуване за препарати в борбата срещу вароатозата, одобрени, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Тук допустими кандидати са пчелари-проверители, притежаващи необходимата квалификация за осъществяване на ветеринарен контрол, а за закупуване на лекарства - физически и юридически лица или сдружения на пчелари, регистрирани като земеделски производители;

По мярка 4 се поемат част от разходите на пчеларите за извършване на лабораторен анализ на пчелния мед за показателите: хидроксиметилфурфурол /ХМФ/, диастазна активност /количествено/, редуциращи захари и полен. Пчеларят има право на две проби от партидите си пчелен мед по свой избор, веднъж годишно. В тази мярка е предвидено подпомагане на лаборатории за закупуване на лабораторно оборудване, необходимо за дооборудване или осъвременяване на съществуващо такова, както и за консумативи. За подпомагане на лабораторния анализ могат да кандидатстват физически и юридически лица или сдружения на пчелари, регистрирани като земеделски производители. За закупуване на лабораторно оборудване могат да кандидатстват лаборатории, извършващи физико-химичен анализ на пчелен мед, акредитирани за дейността си от Българска служба по акредитацията.

Не се подпомагат лаборатории, извършващи физико-химични анализи на пчелния мед за целите на предприятие за преработка на пчелен мед.

Всички останали дейности, свързани с преработката на пчелен мед и пчелни продукти ще бъдат подпомагани по Програмата за развитие на селските район.

По мярка 5 са допустими инвестиционни разходи за закупуване на нови кошери, голи роеве или отводки, както и пчелни майки. За подпомагане могат да кандидатстват физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители;

По мярка 6 са допустими разходите по разработка на две теми с научно- приложен характер. За участие могат да кандидатстват научни институти, университети и научни пчеларски асоциации.

Одобреният финансов размер на програмата за периода 2008-2010 г. е:
- 2008 г. - 2 370 000 лв., от които с възстановяване от Общността до 1 185 000 лв.;
- 2009 г. – 2 770 000 лв., от които с възстановяване от Общността до 1 385 000 лв.;
- 2010 г. – 2 290 000 лв., от които с възстановяване от Общността до 1 145 000 лв.


Националното съфинансиране по програмата е осигурено от Държавен фонд „Земеделие”.

Приемът на документи по програмата ще започне от 16 октомври 2007 г. в Областните разплащателни агенции. Образци и указания за тяхното попълване ще бъдат публикувани допълнително на официалния сайт на Държавен фонд „Земеделие”.Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 2571848
Постинги: 292
Коментари: 876
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031