Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2007 15:45 - От 30 юли МТСП стартира Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 3546 Коментари: 1 Гласове:
0



Социалното министерство отговаря за помощта. 6 програми вече са одобрени
Първите 88 млн. лв. от структурните фондове на Европейския съюз ще почнат да се раздават от 30 юли, обяви вчера социалният зам.-министър Димитър Димитров. Безвъзмездните помощи са по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси, която се управлява от социалното министерство.
Общият й бюджет от тази година до 2013-а е 1,213 мрлд. евро. От тях 1,031 млрд. са от Европейския социален фонд, а останалите 182 млн. от национално съфинансиране. Целта е да се подобри качеството на живот на хората в България чрез повишаване на заетостта, на производителността, чрез качествено образование, учене през целия живот и социално включване на рисковите групи.
Пилотните 6 програми са одобрени от Европейската комисия
Първата е за квалификационни услуги и обучение на работещи. Целта е да се усъвършенстват кадри от микро, малки, средни и големи предприятия, което в перспектива да повиши производителността на труда и да създаде условия за устойчива заетост. Така те ще станат по-адаптивни, а по-възрастните нискоквалифицирани работници ще подобрят уменията си, което ще им позволи да се трудят по-дълго, обясни Димитров. По тази програма ще бъдат подготвени 38 000 души
С проекти могат да кандидатстват образователни институции, обучаващи организации, работодатели и синдикати.
Към Агенцията за социално подпомагане могат да се обръщат всички, които искат да развият услуги за хора с увреждания и за самотни възрастни. Става дума за дейности от типа на социален асистент и домашен помощник. Тя е съобразена с голямото търсене на подготвени специалисти, предлагащи услуги на хора, които заради болест или старост са изключени от социалния живот и има риск да попаднат в дом, обясни Правда Игнатова, директор в Агенцията за социално подпомагане.
Проекти могат да представят общини, неправителствени организации и други доставчици на социални услуги.
Условието е фондациите да съществуват от 1 г,
като не е нужно да са имали същия предмет на дейност. Стойността на един проект е до 90 000 лв. Първо ще идват 20%, а останалите пари ще се дават на част срещу документи за извършена дейност. За асистенти ще се обучават не само безработни, но и студенти, обясни Игнатова. Предвижда се до 2013 г. да бъдат подготвени 10 000.
Министерството на образованието и науката ще дава пари по 4 програми. Първата е за подкрепа на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени. Целта е да се засили интересът на младите кадри към реализация в сферата на образованието и науката, както и да се повиши качеството на научните разработки
С проекти могат да кандидатстват официално признати български университети, БАН и институциите й, Националният център за аграрни науки, научноизследователски институти и научни организации. Очакваме, че за петте години безвъзмездна помощ ще получат близо 30 вуза и научни организации, а 50 докторанти и млади учени ще минат през програми за усъвършенстване, каза зам.-министър Димитров.
Втората образователна програма е за подобряване на условията в училище, за да може всяко дете да получи отлична възможност за физическо и интелектуално развитие. За целта се залага главно развитието на извънкласните дейности, които да уплътнят свободното време на децата и да ги интегрират пълноценно в обществото.
С проекти могат да кандидатстват училища, общини, извънучилищни педагогически организации, читалища, спортни клубове, младежки организации. Предвижда се до 2013 г. поне 30 000 деца да са в извънучилищни дейности
По друга програма ще се разработват училищни и студентски стажове.
Практическите умения стават все по-важни за реализацията на учениците и университетските възпитаници, мотивира избора й Димитров. Заложено е през следващите 5 г. по 1000 ученици и студенти да изкарат такива стажове.
Проекти за това могат да подготвят професионални училища и профилирани паралелки в общообразователните школа.
Последната програма е за намаляване на отпадащите и необхванатите от образователната система деца от малцинствата чрез създаване на условия за тяхната успешна реализация.
За целта се предвижда 3000 деца да бъдат включени в приемни училища извън ромските махали и подготовка на 300 учители за работа в интеркултурна среда. Ще се приемат проекти от общини, училища, неправителствени организации и школски настоятелства.
Иска се задължително партньорство на общината Тези програми няма да са единствените за тази година. През септември ще бъдат представени още, каза Димитров. Изискването е проектите да бъдат реализирани до 3 г. след усвояването на първата част от парите.

Поканите за набиране на проектопредложения по процедурите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ ще бъдат публикувани на 30 юли 2007 г., на страниците на трите междинни звена – Агенцията по заетостта - www.az.government.bg, Агенцията за социално подпомагане - http://www.asp.government.bg/, Министерство на образованието и науката - http://web.mon.bg/sf/, на сайта на Управляващия орган в МТСП - http://ef.mlsp.government.bg/, както и на специализираната страница на Министерство на финансите за Структурни фондове на ЕС - http://www.eufunds.bg/.

Източник: Министерство на труда


Тагове:   юли,   МТСП,   ОПЕРАТИВНА,


Гласувай:
0



1. reala - А какви
24.08.2007 17:44
ще да са тези умения , фирмите ли ще ги определят или това ще е държавна политика?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3371983
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930