Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2007 13:42 - ЕК СЪЗДАВА ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР НА ПОЛУЧАТЕЛИТЕ НА ФОНДОВЕ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1287 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската комисия създава пълен публичен регистър на всички бенефициенти на средства, получени по структурните и кохезионните фондове на ЕС. Това съобщи ръководителят на звеното "Прозрачност, връзки с неправителствения сектор и външни отношения" в ЕК Жерар Легрис в София, съобщава Mediapool.

Легрис посочи, че мярката не е продиктувана от подозрителност към методите и действията на администрацията и бизнеса в новите страни членки на ЕС. В същото време изтъкна, че по-голямата публичност намалява възможността за злоупотреби.
Брюксел ще задължи всички национални правителства да дават пълната информация за юридическите лица, които се разпореждат с европейски пари. Освен на сайта на ЕК, информацията ще трябва да бъде публикувана и от националните правителства, съобщава Mediapool.

В момента в България няма практика да се публикува информация от проведените обществени поръчки. Институциите се оправдават със съществуващи норми в Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), които ги задължават да се допитват до частните фирми дали искат да се публикуват подробности от договорите, коментира агенцията. Според редица неправителствени организации у нас почти пълната липса на информация е сред основните източници на корупция.

"Ние сме длъжни да съобщаваме на хората как се харчат парите от техните данъци, това е тяхно право", заяви Жерар Легрис.

Той припомни още, че Брюксел е задвижил проект за създаване на публичен регистър на всички организации, които извършват лобистка дейност пред Европарламента, Съвета на министрите и Европейската комисия. В него ще влязат неправителствените организации, консултантските къщи, адвокати и юрисконсулти, които оказват влияние върху институциите.

В регистъра организациите и физическите лица ще за задължени да декларират интересите, които ги движат при извършването на дейностите, парите, с които оперират и източниците на финансиране. Брюксел изготвя и Кодекс на поведението, който ще се отнася до лобистите. В него ще бъдат описани добрите практики при оказването на влияние от обществени групи и частни консултанти върху публичния сектор.

 

Портал Европа


Тагове:   регистър,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3374803
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930