Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2007 20:03 - През юли ще стане ясно кои банки ще участват в ОП "Конкурентноспособност"
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1148 Коментари: 0 Гласове:
0



В едноседмичен срок търговските банки, които работят на българския пазар, ще заявят принципното си съгласие да участват в процеса на оценяване на проекти по оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката(МИЕ).

За това са се договорили заместник-министърът Нина Радева, Атанас Кирчев, директор на управляващия орган на оперативната програма в МИЕ и представители на всички търговски банки по време на работна дискусия в МИЕ. Целта на срещата е била да се обсъдят възможностите за участие на банките в процеса на усвояване на средствата от структурните фондове, в частност - по оперативната програма, насочена изцяло към българския бизнес, се посочва в съобщението.

Предложението, което заместник-министърът Радева е отправила, е било търговската банка да поема задължението да извършва финансово-икономическата оценка на проектните предложения; тоест, фирмите подават предложенията си директно в банката, чиито клиенти са. На практика банката оценява финансовото състояние на предприятието, както и изпълнимостта на съответния проект и доколко са реалистични предвидените разходи.

Банката ще извършва тази оценка въз основа на свои вътрешни правила, върху които управляващият орган няма влияние. В резултат на тази финансово-икономическата оценка банката поема ангажимент за отпускане на кредит или друг специализиран банков продукт при условие, че проектът премине всички последващи етапи на оценка и получи одобрение от управляващия орган за финансиране от структурните фондове. Това значително понижава банковия риск и би позволило предлагането на преференциални условия на кандидатстващите предприятия.

След изясняването на всички тези теми, което се очаква да е в началото на юли, ще се подпише рамково споразумение между МИЕ и всяка банка, която би искала да участва в процеса на изпълнение на оперативната програма.

Източник: Дневник


Тагове:   юли,   ясно,   ОП,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3375183
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930