Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2007 00:15 - Как се получава целево финансиране
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 846 Коментари: 0 Гласове:
0Европейска схема ще действа до края на 2007 г. Организации на производители, които доставят домати или праскови за преработка, могат да получат европейски субсидии.

Финансовата помощ е в размер от 25.88 евро/тон за доматите и 35.78 евро/тон за прасковите. В рамките на тази схема могат да бъдат субсидирани 156 343 тона домати и 17 843 тона праскови, предназначени за преработка. За да получат тези суми обаче, организациите на производители трябва да имат договор за изкупуване на суровината с одобрено преработвателно предприятие. Проверката за одобрение се прави от Министерството на земеделието и горите (МЗГ).

Желание да бъдат проверени вече са изявили 17 преработвателни фирми. "Проверките бяха насочени главно към състоянието на машините и съоръженията, наличието на складове за съхранение на суровините и готовата продукция. Целта бе да установим дали фирмите имат капацитет да преработват продукцията, която биха могли да договорят, както и дали спазват минимални хигиенни изисквания", уточнява Иванка Статкова, старши експерт в дирекция "Европейска интеграция и международни отношения" в МЗГ.

Ползите

Според Константин Ламбрев, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, регистрираните предприятия могат да сключват договори не само с български, но и с организации на производители в целия Европейски съюз. "Субсидиите означават поевтиняване на суровината, от което преработвателите определено имат полза", обобщава Ламбрев.

"Схемата е добра. Става въпрос за субсидиране на специфични продукти, които изискват по-специални грижи и при които рисковете при отглеждането са по-големи", коментира Димитър Алексиев, собственик на "Фрукто Сливен" – най-големия преработвател на праскови в страната. Компанията има собствена градина от 600 дка с насаждения от праскови. Още преди две години инициирали създаването на организация на производители. Според Димитър Алексиев и двете страни печелят от схемата, макар че преработвателите не получават пари директно. "Ако изкупната цена на килограм праскови е 50 ст., преработвателят би могъл да ги купува за 45 стотинки заради субсидията, но част от безвъзмездните финанси ще останат за производителите, обединени в организация", обяснява Алексиев.

Реализацията

Засега реализацията на схемата е под въпрос. Причината е, че в страната има само пет организации на производители на домати и праскови, които са получили одобрение по стария ред. Междувременно излезе нова наредба, която променя изискванията за признаване, и одобрените към момента организации трябва да получат повторно признаване по новите правила. "Вероятно схемата за безвъзмездно финансиране на организации на производители на домати и праскови ще се реализира само до края на тази година. Специално при доматите това може да стане след евентуално удължаване на срока за сключване на договори между организации на производители и одобрени преработватели, поискано от Европейската комисия", казва Иванка Статкова. Причината е в започналата през януари тази година реформа в европейската политика за плодове и зеленчуци. Очаква се през следващата година субсидиите за праскови и домати да се раздават по схемата за единно плащане на площ, която е обща за всички земеделски стопани и не държи сметка какъв вид култура се отглежда. Плащането при нея е на хектар.

--------

Признаване на организация

Според одобрената нова наредба организация на производители на плодове и зеленчуци може да бъде кооперация, събирателно дружество или ООД.

За да бъде призната, организацията трябва да има не по-малко от 7 членове и всяка година да предлага на пазара продукция на стойност не по-малко от левовата равностойност на 100 000 евро. Производителят може да бъде подпомаган за всеки отделен вид плодове или зеленчуци като член само на една организация.

Признатите организации могат да кандидатстват за финансово подпомагане, като създадат операционнен фонд и представят в Разплащателната агенция операционна програма най-късно до 1 октомври. ЕС ще финансира 50% от разходите, включени в операционните програми, при таван на финансирането от 4.1% от стойността на предлаганата на пазара продукция от организацията.


Мара ГЕОРГИЕВА, в.КАПИТАЛ

Тагове:   как,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 2521609
Постинги: 292
Коментари: 876
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930