Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2007 22:32 - БАРОЗО НИ СПИРА ПАРИТЕ ОТ СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ. ЗА РУМЪНИЯ ПРОБЛЕМ НЯМА
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1092 Коментари: 0 Гласове:
0



Въпреки политическото напрежение в Румъния, Букурещ изпреварва София по борба с корупцията и административна реформа.

Европейската комисия сериозно обмисля да препоръча да се спре част от финансовата помощ за новата страна-членка България заради опасения от корупция и лоша администрация.

Това предаде РОЙТЕРС като се позова на високопоставен служител на ЕК.

Ще бъдат засегнати земеделските субсидии и парите от Структурните фондове за регионално развитие. "Единствено финансово наказание може да представлява необходимия стимул", казва източникът на РОЙТЕРС.

България е политически стабилна, откакто се присъедини към ЕС, за разлика от Румъния, в която в продължение на месеци имаше политическа криза. Въпреки това обаче - според източника на РОЙТЕРС - Букурещ напредва по-бързо от София в борбата срещу престъпността и корупцията и в осъществяването на необходимите административни реформи.

Агенцията припомня, че в края на юни се очаква ключовият доклад на ЕК за начина, по който правителството се справя с реформите. Докладът може да задейства санкции срещу едната или двете балкански страни, новодошли в ЕС, пише авторитетната агенция. РОЙТЕРС припомня, че ако България и Румъния не напреднат по т.нар. критични области, присъединителният договор дава възможност на ЕС да ограничи фермерските субсидии, плащанията за регионално развитие и за сътрудничество в съдебната област. Предпазните клаузи за предишните 10 държави, присъединили се към ЕС, така и не са били задействани досега, отбелязва агенцията. 

РОЙТЕРС изчислява, че за периода 2007-2009 г. България има възможност да получи европейско финансирани в размер на 4.6 млрд. евро, а Румъния - 11.5 млрд. евро.

Председателят на ЕК Барозо избегна във вторник отговор на въпроса, какво възнамерява да предприеме Брюксел и обяви пред журналисти, че окончателното предложение още не е съставено.

Високопоставеният източник на РОЙТЕРС обаче коментирал, че Европейската комисия вероятно ще задейства "поне една финансова предпазна клауза, за да демонстрира пред европейските данъкоплатци, че защитава интересите им, и също, за да притисне София да се бори по-усърдно срещу корупцията, както и да подобри публичната си администрация".

Източникът на РОЙТЕРС казва, че такава санкция няма да има срещу Румъния.

В зависимост от това колко големи са недостатъците в напредъка на София, Комисията може да забави разпределението на европейски финансови средства или да поиска възстановяване на вече изплатени пари, пише агенцията.

РОЙТЕРС припомня изявление на еврокомисаря по правосъдието Франко Фратини, който е казал в интервю, че вероятността да предложи предпазна клауза за правосъдие и вътрешни работи не е голяма. Фратини обаче е отказал да коментира дали е възможно задействането на защитни механизми в други области, които са извън прекия му ресор.

В съставянето на юнския доклад на Европейската комисия участват и съответните служби в ЕК, които отговарят за земеделие, здравеопазване и регионална политика.

Последната дума за санкциите срещу България ще имат правителствата на страните-членки през юли.

Бележка на редакцията: заглавието на материала е на Портал ЕВРОПА.

Българското национално радио светкавично потърси коментар на новината на РОЙТЕРС. Говорителят на ЕК Марк Грей подчерта пред БНР, че механизмът за контрол и сътрудничество по напредъка в проблемните области, посочени от ЕК на България, не предполага и не включва никакви санкции. Такива санкции могат да бъдат наложени при установяването на проблеми с усвояването на структурните фондове на ЕС, например като лошо управление, но това е съвършено различен въпрос, който няма нищо общо с механизма за контрол и сътрудничество, добавя Марк Грей пред БНР, цитиран от "Фокус".

Междувременно днес вътрешният министър Румен Петков заедно с шефките на трите най-гледани телевизии представи разяснителната кампания за борба с измамите с финансовите средства на ЕС. "Чрез проактивния подход и превантивната страна на работата ни, нашата цел е повишаване на културата и познанията на обществото към видовете измами и нарушения, с които ОЛАФ и АФКОС се борят. По този начин ще се увеличи и доверието на гражданите, те ще могат да сигнализират за всяка нередност или измама, която установят или забележат - свързана със средства по европейските програми ФАР, САПАРД, ИСПА" - заяви министърът на вътрешните работи.

В кампанията е предвидена брошура, в която е обяснена разликата между понятията "нередност" и "измама", става ясно още от официалното прессъобщение на проявата.

Портал ЕВРОПА припомня, че междувременно членовете на Асоциация Българска Бизнес Мрежа изразяват безпокойство по повод осем пункта в министерското постановление за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, и по програма Фар на ЕС. "Открихме доста смущаващи идеи - усложнени и неясни процедури, възможност за допускане конфликт на интереси при оценяващите, противоречия в някои пунктове и др." - казват от АББ. 

Часове по-рано вестник "Файненшъл таймс" помести обширен коментар, в който се казва, че след като ни присъедини, Европа няма повече лостове, с които да стимулира реформите в България и Румъния. Провалите на българското правителство, които ще се отразят в юнския доклад на Комисията, минират европейското бъдеще на целия регион и ще забавят дори Хърватия, заключава изданието. 

Портал Европа


Тагове:   Румъния,   корупция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3365071
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031