Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2007 21:40 - Рискът да се финансират научни проекти
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1134 Коментари: 0 Гласове:
0



Научните изследвания по цял свят страдат от един и същ проблем - недостатъчно финансиране. Той е особено остър при бедните държави, но се усеща и при богатите. В опит да бъде намерено решение, което, от една страна, да осигури така нужните средства на учените в Европа, а от друга, да успокои инвеститорите, че няма да хвърлят парите си на вятъра, миналата седмица в рамките на Четвъртата европейска конференция на изследователските инфраструктури (ECRI) в Хамбург Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха споразумение за създаването на напълно нов инструмент за финансиране на науката. Става дума за проект за оценка и споделяне на риска при финансиране на научни и иновационни изследвания в Европа (RSFF), който да улесни достъпа до средства на учени и изследователи. Проектът е част от Седма рамкова програма на ЕС за наука (FP7) и от програмата "Изследвания и иновации" на ЕИБ и ще бъде финансиран с по 1 млрд. евро от Еврокомисията и от банката за периода 2007 - 2013 г., т.е. докато действа Седма рамкова програма.

"Европа трябва да намери пътища за засилване на инвестициите в изследванията, особено от страна на частните компании", заяви еврокомисарят по науката Янез Поточник при подписването на споразумението, за което беше използвана видеовръзка с централата на ЕИБ в Люксембург. "RSFF е една от най-важните нови идеи, предвидени за реализация от Седма рамкова програма, която чрез сътрудничеството с ЕИБ ще осигури милиарди нови инвестиции за изследване, развитие и иновации в Европа."

"RSFF е пример на ефективното сътрудничество между две институции на ЕС в подкрепа на европейската конкурентоспособност", допълни президентът на ЕИБ Филип Майщад. "Като се нагърбва с рисково финансиране на изследователски проекти, RSFF ще допълни съществуващите сега инструменти за набиране на средства за наука на национално и европейско равнище."

Проектът е и опит на ЕС да достигне поставената отдавна цел 3% от БВП на съюза да отиват за наука и изследвания. За целта обаче трябва сериозно да се увеличи делът на частния капитал в тази сфера, както и да бъдат изкушени за участие финансовите пазари и финансовите институции. RSFF е пряк отговор на тези предизвикателства, тъй като при него част от риска при инвестиране в наука ще бъде поета от ЕИБ. Като начало от проекта ще спечелят средни и големи иновационни компании, както и големи изследователски мероприятия в рамките на европейските и националните инфраструктури. Той обаче ще бъде отворен и за малки компании, занимаващи се с изследвания и иновации.

-----------------------------

RSFF на длан

Проектът за оценка и споделяне на риска при финансиране на научни проекти (RSFF) е съвместен проекта на Еврокомисията и ЕИБ, чиято цел е да набира допълнително финансиране за изследвания, технологично развитие и демонстрационни проекти, както и за иновационни инвестиции.

Той е замислен като специален елемент от финансовата рамка, начертана от Лисабонската стратегия, за привличане на частни инвестиции в сферата на науката и изследванията. RSFF ще осигурява и гарантира наличието на средства в проекти с висок риск и при приемливи условия за инвеститорите.

Еврокомисията и ЕИБ ще финансират проекта с по 1 млрд. евро. Проектът ще увеличи възможностите на банката за подпомагане на изследователски и иновационни проекти.

RSFF е достъпен за всякакви компании и институции, развиващи изследователска дейност в рамките на Седма рамкова програма и EUREKA, както и извън тях.

Желаещите да получат заем за изследователска дейност чрез проекта могат да се обърнат както към централата на банката в Люксембург, така и чрез клоновете в страните членки. Конкретните контакти по проекта ще бъдат публикувани на уебстраницата на ЕИБ.

---------------------------

Заеми на ЕИБ за наука

90-те година на XX век - пренебрежимо малки.

2004 г. - 4.1 млрд. евро.

2005 г. - 6.1 млрд. евро.

2001-2006 г. - Заемите за наука и изследвания са почти 50% от 44 млрд. евро, отпуснати от банката в рамките на програма "Инициатива иновации 2010".

DNEVNIK.bg


Тагове:   научни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3375062
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930