Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2007 21:36 - ЕК НАСТОЯВА ДА ПОЛУЧИ ПЪЛНИЯ СПИСЪК ЗА "НАТУРА" ПРЕЗ ЛЯТОТО
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 988 Коментари: 0 Гласове:
0



До края на юли или в краен случай през септември Европейската комисия трябва да получи пълния списък на зоните в българската част от екомрежата "Натура 2000", съобщава "Дневник".

Изявлението бе направено в петък от Ладислав Мико, ръководител на дирекция "Опазване на околната среда" в ЕК. "Ако се окаже, че забавянето продължава без обективни причини, ще започнем наказателна процедура", предупреди той. Коментарът на Мико последва изпратеното от Брюксел критично писмо за "Натура" до екоминистъра Джевдет Чакъров.

"Писмото ни до министъра не поставя краен срок за отговор - просто крайният срок отдавна мина. България вече е прекалено закъсняла и затова министерството трябва да ни изпрати краен списък възможно най-скоро", каза ръководителят на дирекция "Околна среда", цитиран от "Дневник".

През февруари правителството сви предложените от екоорганизациите зони до под 18% от територията на България, като отложи голяма част от тях за преразглеждане и повторно гласуване през октомври. Самият списък със защитените зони беше пратен в Брюксел чак през март, при положение че крайният срок беше 31 декември 2006 г., припомня изданието.

Освен орязването на зоните в писмото до Чакъров комисията критикува и липсата на информираност сред хората за целите на програмата, както и надделялото лоби на инвеститорите, разкри още Ладислав Мико. ЕК настоява към списъка да се добавят както отложените, така и останалите предложения на екипите, които работиха по изготвянето на мрежата. По думите му разминаването между списъка на редките видове в България и този на предложените от правителството зони ясно показва, че покритието на мрежата е недостатъчно, но засега не се знае в каква точно степен.

Мико обясни, че Еврокомисията разполага с три варианта за обхвата на "Натура" у нас. Преди година комисията е получила първоначалното предложение на екоорганизациите, което покриваше около 35% от територията на страната. След това е пристигнало "академично предложение" за малко над 20% от България, а накрая - правителственото предложение, което е най-оскъдно. "Много области в планините и около морския бряг липсват и е логично да запитаме защо", каза шефът на екодирекцията.

Източник от Европейската комисия коментира, че е им ясно, че силното лоби на бизнеса забавя работата по "Натура 2000". Според него това не е ново за ЕС. "Смущаващото в случая е, че в България мащабът на този проблем е драматичен", каза той.

Основна причина за проблемите с "Натура 2000" е слабата информираност на хората в България, смятат в комисията. Още преди година нейни представители са предупредили Чакъров, че правителството трябва да запознае по-добре хората с целите на екомрежата и компенсациите, които се предоставят за нея, но направеният опит е обхванал само местните власти, и то с противоречиви послания.

В четвъртък след заседанието на правителството Джевдет Чакъров каза, че очаква почти всички отложени зони да влязат в "Натура", и увери, че България ще изпълни поетите ангажименти. Според него изпратените забележки на комисията са "напълно преодолими", припомня "Дневник".

Окончателният вид на мрежата може да не отразява само предложението на правителството, обясни Ладислав Мико. Еврокомисията събира информация и от други източници и след като получи списъка на властите, ще бъде организиран т.нар. биогеографски семинар с неправителствения сектор, представители на МОСВ, независими експерти от страните в ЕС и от комисията. Именно там ще изплуват недостатъците, ако има такива, и след това ще се реши крайният вариант на българската "Натура", каза Мико. Той уточни, че ако не се попълни списъкът, семинар няма да има.

На територията на предложените зони не трябва да се правят неща, които пречат на защитените видове, припомни евроекспертът. "Ако тези дейности не спрат, ще последват правни процедури от наша страна", предупреди той.

Според Ладислав Мико страната има шанс да се размине с наказателни действия, ако изпрати списъка си през лятото.

Портал Европа


Тагове:   списък,   НАТУРА,   настоява,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3361662
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031