Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2007 20:15 - ДО СЕПТЕМВРИ ОБЯВЯВАТ ДВЕ ГРАНТОВИ СХЕМИ ПО ОП „КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ”
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1022 Коментари: 0 Гласове:
0



С приоритет в ОП „Конкурентоспособност" ще стартират 3 грантови схеми - за технологично стартиращи фирми, схема за технологична модернизация на предприятията и схема за управление на качеството.

Това обяви в Русе Атанас Кирчев, директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката и енергетиката, по време на семинар за бизнеса от кампанията «Бъдете активни» на Министерството на финансите. Не по-късно от септември ще бъдат обявени официално първата и втората грантова схема, съобщи още той.

Кирчев каза още, че банковите институции в България могат да участват в оценяването на проекти по европейските Структурни и Кохезионен фондове. В момента се водят преговори с банки, които да осигуряват инвестиционна подкрепа за предприятия, а в последствие ще оценяват предложените бизнес планове, допълни той. При успех на преговорите с банковите институции, на тях ще бъде представен рамков договор за изпълнение на ОП «Конкурентоспособност». Банките ще оценяват финансовата стабилност на кандидата, бизнесплана му и при коректното му представяне ще финансират проекта. След това проектът се представя в управляващия орган на ОП «Конкурентоспособност» за дооценяване и при успешното му подготвяне ще бъде възстановен кредитът към банката от грантовите схеми по оперативната програма, обясни още представителят на МИЕ.

На семинара в Русе бе съобщено също, че ОП «Конкурентоспособност» има вече собствена интернет-страница, на която ще бъдат публикувани поканите за кандидатстване с проекти.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев заяви от своя страна на друг семинар в Монтана, че българският бизнес има реални шансове да усвои голяма част от средствата, предвидени за България за периода 2007 - 2013 г. от европейските Структурни и Кохезионен фондове. По думите му готовността на бизнеса за усвояване на европейските средства може да се изведе от проектите, които са били подадени за грантовите схеми по програма ФАР. В сегмента на консултантските услуги представителите на бизнеса са подготвили 1443 проекта, от които са одобрени и се изпълняват 194. Според Колев причината за неприемането на всички проекти е, че средствата са били ограничени. Финансовата перспектива пред България за периода 2007 - 2013 г. е точно обратната - на страната ни се предлага огромен обем средства, които трябва да се усвоят за седемгодишния период.

Зам.-председателят на БСК подчерта, че опитът, който България има с предприсъединителните фондове, е използван в създаването на механизма на работа със структурните фондове. Правителството постигна доста облекчения в режима на усвояването. Едно от тях е т.нар.правило N+3, което означава, че проектът, с който се кандидатства, трябва да бъде изпълнен за срок от три години. Този режим е предвиден за периода 2007 - 2009 г., за да улесни получателите на европейските средства. В това отношение България е привилегирована, защото за останалите държави този срок е две години, обясни Камен Колев и допълни, че средствата за одобрените проекти ще се изплащат в българска валута. Това решение също е метод за улеснение на получателите.

Портал Европа


Тагове:   ОП,   ОБЯВЯВАТ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3375625
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930