Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2007 20:18 - БАНКОВИТЕ ИНСТИТУЦИИ МОГАТ ДА УЧАСТВАТ В ОЦЕНЯВАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И КОХЕЗИОНЕН ФОНДОВЕ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 916 Коментари: 0 Гласове:
0



Банковите институции в България могат да участват в оценяването на проекти по европейските Структурни и Кохезионен фондове. Това обясни Атанас Кирчев, директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката и енергетиката, по време на семинар за бизнеса от кампанията «Бъдете активни» на Министерството на финансите в Русе.

В момента се водят преговори с банки, които да осигуряват инвестиционна подкрепа за предприятия, а в последствие ще оценяват предложените бизнес планове. При успех на преговорите с банковите институции, на тях ще бъде представен рамков договор за изпълнение на ОП «Конкурентоспособност». Банките ще оценяват финансовата стабилност на кандидата, бизнесплана му и при коректното му представяне ще финансират проекта. След това проектът се представя в управляващия орган на ОП «Конкурентоспособност» за дооценяване и при успешното му подготвяне ще бъде възстановен кредита към банката от грантовите схеми по оперативната програма, обясни още Кирчев.

ОП «Конкурентоспособност» е една от 7-те оперативни програми, които най-пряко се отнасят до бизнеса. Програмата вече има собствена интернет страница - opcompetitiveness.bg - на която ще бъдат качвани всички документи и насоки, необходими за изпълнението й. На сайта ще бъдат публикувани и поканите за кандидатстване с проекти.

С приоритет в ОП „Конкурентоспособност" ще стартират 3 грантови схеми - за технологично стартиращи фирми, схема за технологична модернизация на предприятията и схема за управление на качеството. Не по-късно от месец септември ще бъдат обявени официално първата и втората грантова схема, съобщи още Кирчев. Схемата за безвъзмездна помощ за техническа модернизация на предприятията е от особена важност за малкия и среден бизнес. Предвиждаме 30-40% от целия ресурс на програмата да бъде заделен за това, което се равнява на близо 400 млн. евро, каза Кирчев.

Формулярите за кандидатстване по схемата за безвъзмездна помощ и за финансиране на инвестиционни проекти, както и за техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти, могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на Българската стопанска камара, рубрика „Финансиране", както и от сайта eufunds.bg. Това съобщи Лазар Тодоров от Министерството на финансите по време на семинар в Монтана, който се провежда паралелно със срещата в Русе. Формулярите на сайта са препоръчителни образци за кандидатстване, които подлежат на окончателно одобрение от министъра на финансите.

Днес паралелно се проведоха две заключителни регионални срещи от кампанията „Бъдете активни" с представители на бизнеса - в Русе и Монтана. С тях приключват семинарите в различните градове, които разясняват условията и механизмите за кандидатстване с проекти за близо 7-те млрд. евро, предвидени за България в следващите 7 години. Всички регионални срещи протичаха при огромен интерес. Заключителната част на кампанията ще се състои в София по време на Национална конференция за представителите на крайните бенефициенти на еврофондовете.



Тагове:   Могат,   оценяване,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3376055
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930