Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2007 22:52 - ЕС въвежда нови правила за управление на структурните фондове
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1323 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската сметна палата отчете изразходваните пари за последните 6 години Европейската сметна палата даде средна оценка за управлението на структурните фондове в ЕС за периода 2000-2006 г. В доклад, публикуван вчера от институцията в Люксембург, одиторите отправят серия от препоръки за по-ефективното усвояване на фондовете до 2013 г., като наблягат на нуждата Европейската комисия (ЕК) да наблюдава процесите по-отблизо, а страните членки от своя страна на предлагат по-реалистични проекти.

Според доклада анализът на разпределението на фондовете показва, че усвояването им е по-добро, отколкото през предходния програмен период (1994-1999), когато е имало сериозни слабости в мониторинга на ЕК за разпределението на средствата. Въпреки това според одиторите на ЕС, макар и средствата от четирите структурни фонда (виж карето) да се усвояват максимално, това невинаги става по най-ефективния начин.

Занапред те очакват ЕК и страните членки да изготвят средносрочни отчети за разпределението на парите и при необходимост да преосмислят целите на проектите и разпределението на бюджета им. Те призоваха и за създаването на по-различна система за ревизия на програмите за следващия период 2007-2013 г., характеризирана от повече гъвкавост и индивидуален подход към нуждите на всяка страна членка и всеки проект. Отделните държави съвместно с ЕК трябва да изготвят оценка за всеки проект, за който се дават пари от структурните фондове преди, в средата на и след приключването му. Тя трябва да бъде базирана на система от показатели и постоянен текущ контрол за похарчените средства.

Искането на експертите е колкото по-голям е даден проект, толкова по-стриктни да бъдат и наблюдението и контролът на неговото изпълнение. Това се отнася най-вече за най-скъпоструващите проекти. Освен това в бъдеще ще трябва да се изготвя и по-пълна прогноза за въздействието на проектите върху околната среда.

Сметната палата предвижда още страните членки да могат да променят националните си стратегически референтни рамки за управлението на структурните фондове в два случая - ако имат сериозна промяна в социално-икономическата си ситуация или в националните и регионалните приоритети, както и ако изпитват трудности за прилагането на правилата за управление на фондовете.

През следващия програмен период ще продължи прилагането на правилото N+2, според което, ако даден проект не е завършен в рамките на две години от датата, на която е предвиден в бюджета, той отпада и съответната страна членка губи парите за този проект, които идват от европейския бюджет. Правилото ще действа във вида N+3 (тоест отпусканият срок е три години) за страните членки, които имат БВП на глава от населението с 85% по-нисък от средния за ЕС. Целта на този инструмент е да се предотврати натрупване на неизпълнени ангажименти в националните оперативни програми по структурните фондове.

Голяма част от препоръките на сметната палата се отнасят до Европейската комисия. Тя трябва да осъществява по-сериозен мониторинг на проектите, да дава мнението си по тях в по-кратък срок и да помага на страните членки да изготвят проекти в съответствие с най-добрите практики и да ги реализират "ефективно и ефикасно", се казва в доклада. Трябва да се съкратят и срокът и сложността на процедурите за изготвяне на средносрочна оценка на текущите проекти.


Структурните фондове са основният инструмент за изравняване на нивата на икономическото и социалното развитие на отделните страни и региони в ЕС. Те подпомагат развитието на най-бедните региони, на региони със специфични индустриални или инфраструктурни затруднения и за модернизация на образователните системи и повишаване на заетостта. Фондовете са четири - Европейският фонд за регионално развитие, Европейският социален фонд, Европейският фонд за земеделско управление и гаранции и Финансовият инструмент за риболовно управление.

Те финансират инвестиции в инфраструктурата и човешкия капитал в страните членки и работят на принципа на съфинансирането, като се реализират със средства от европейския и националния бюджет на всяка страна. За периода 2000-2006 г. европейският бюджет отдели 219 милиарда евро за структурните фондове. Предвидените средства за 2007-2013 г. са 308 милиарда евро.

в. Дневник, Ирина НОВАКОВА


Тагове:   нови,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3375458
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930