Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2007 23:53 - Как се печелят прoекти за младежки бизнес
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 2111 Коментари: 0 Гласове:
0



Два пъти в годината "Джуниър ачийвмънт" финансира идеи на предприемачи до 29 години Студио Future Media в София е специализирано в компютърни услуги, създаване на уебсайтове и триизмерна анимация. Георги Дичев е един от съдружниците във фирмата.

Преди година и половина екипът спечели награда по програмата "Младежки бизнес" на неправителствената организация "Джуниър ачийвмънт България" и получи 4000 долара кредит при преференциални условия. След това отличие Георги спечели първа награда в конкурса за най-добър млад предприемач на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ) и получи 6000 долара безвъзмездно.

До получаване на първото отличие Георги заедно с Николай Василев и Цветан Светославов работел на парче. След получаване на кредита от програмата на "Джуниър ачийвмънт" регистрирали Future Media. "Финансирането беше катализатор за дейността ни. Започнахме трима души, сега сме осем. Имаме 30 завършени проекта по поръчка на наши клиенти", прави равносметка Дичев. Имат нов офис и нова техника. Не прекъсват връзките си с "Джуниър ачийвмънт", защото програмата "Младежки бизнес" предлага и менторска подкрепа - младите предприемачи винаги могат да разчитат на съвет и консултация. "Ако не беше помощта на "Младежки бизнес", това, което постигнахме за една година, щяхме да го постигнем за три или четири. Развитието ни нямаше да бъде толкова бурно", преценява Георги Дичев.

Иван Ботушев от гр. Гоце Делчев получи 5000 долара кредит от първия конкурс на програмата "Младежки бизнес" - най-голямата сума в конкурса. Неговата идея е да възстанови няколко къщи в старо изоставено село по поречието на Места и да развие селски и екологичен туризъм в подножието на Пирин. С парите от програмата и с още два кредита е купил пет стари къщи и чака разрешение за реставрацията им. Купил е обзавеждането за къщите и две кончета, с които след време туристите ще могат да се качват в курортна местност на 2000 м надморска височина. "Получих парите в момент, в който имах нужда от тях. Административните пречки обаче се оказаха повече, отколкото съм предполагал", лаконично обяснява Ботушев.

Финансовите условия

Програмата "Младежки бизнес" стартира за първи път в България през миналата година, но е позната от 20 години в света. Реализира се в партньорство с Balkan Children and Youth Foundation и Youth Business International.

"Младежки бизнес" набира проекти целогодишно, но класира кандидатите два пъти в годината. Победителите получават своите чекове на специална церемония. В инициативата могат да се включат млади хора на възраст между 18 и 29 години. Не е нужно кандидатите да имат регистрирана фирма. Достатъчно е да имат добра идея за започване на собствен бизнес и да докажат нейната приложимост. За да участват в конкурса, те представят бизнес план. В "Младежки бизнес" могат да се включат и млади предприемачи с вече стартирал бизнес, който е в процес на развитие.

Отличените получават кредити на стойност от 1000 до 5000 долара със срок на възстановяване до три години, с 6-месечен гратисен период, с 3-месечни вноски и с годишна лихва до 5%. Условията на заема се уточняват конкретно с всеки от одобрените кандидати в зависимост от характера на проекта. Погасителните планове са индивидуални. Спечелилите могат да разчитат на експертна помощ и консултации при осъществяването на идеята. Съвсем скоро предстои финализиране на един от етапите за тази година и обявяването на поредните отличени от журито.

Досегашната практика

Най-успешните проекти, финансирани досега от "Младежки бизнес", са в сферата на високите технологии, туризма и услугите. "Това са области, които съвпадат с приоритетите за държавата и не изискват голяма първоначална инвестиция. Успехът в тези сектори се дължи на интелектуалния капитал на предприемача, на неговите знания и идеи", обобщава Милена Стойчева, изпълнителен директор на "Джуниър ачийвмънт България".

Младите хора, получили кредит, изплащат задълженията си директно във финансов фонд към програмата, от който бъдещи предприемачи ще получат своите кредити. "По тази начин приучаваме отличените на отговорност, а мисълта, че изплащайки задълженията си, те дават шанс на друг млад човек да извърви техния път към успеха, ги мотивира да бъдат коректни", казва Мая Гъркова, координатор на програмата "Младежки бизнес".

Практиката от първата година след старта на програмата показва, че младите предприемачи най-често се плашат от разработването на финансовата част на бизнес плана за стартиращия бизнес. "Някои прибягват до помощта на финансисти и счетоводители. В резултат - представят много усложнени финансови планове, които не могат да защитят сами и с това правят лошо впечатление на журито. По-добрият вариант е да представят опростен финансов план, разработен от тях самите, което означава, че имат ясна представа за това, което им предстои", съветва Мая Гъркова.

Capital.bg


Тагове:   как,   младежки,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3371967
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930