Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2007 13:45 - Фалстарт с първите пари от ЕС
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 956 Коментари: 0 Гласове:
0



Закъсняла наредба лишава фермери от финансиране за енергийни култури
image


Съвсем малко земеделски производители, засели рапица, специални сортове пшеница, царевица, цвекло, слънчоглед и други култури, предназначени за производство на енергийни продукти, ще имат късмет да получат финансиране за 2007 г.

Основна причина за провала на една от най-широко рекламираните субсидии е обнародваната на 8 май т.г. специална Наредба 9, която определя условията и реда за подпомагане на производителите на енергийни култури. Подзаконовият акт не е съобразен с другите правила за единно плащане на площ, оплакаха се фермери на семинар, организиран от списание "Агробизнесът". А това са първите сигурни субсидии от ЕС, тъй като за тях не се изисква разработване на инвестиционен проект.

Преди седмица от асоциацията на земеделските производители алармираха, че наредбата е обнародвана само 6 дни преди крайния срок, в който преработвателите на енергийните култури да платят в полза на Разплащателната агенция 60 евро гаранция за хектар продукция, която ще преработят. Тази сума, за която няма пълна гаранция, че ще бъде възстановена, е доста висока за много от рафинериите и те ще се откажат от договори с фермерите, прогнозират експерти. Без договор с прераработвател фермерите не могат да получат субсидията.

Участниците в семинара с изненада научиха, че Наредба 9 не е съобразена и с новия регламент 270/2007 на Европейската комисия. Този задължителен за прилагане от всички държави - членки на ЕС, документ на Еврокомисията предвижда опростени правила (виж карето), а в новата наредба е описана сложна процедура (виж графиката). "Наредбата е разработвана според изискванията на предишните регламенти", призна заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев, който откри семинара. От патовата ситуация може да се излезе само ако се постигне договореност с Брюксел сроковете да бъдат удължени. Димитър Пейчев обеща да изпрати писмо с искане за отсрочка.

Примамките

Много фермери бяха примамени от възможността да получават по 45 евро за хектар (9 лв. на декар) плюс още 14 лв. на декар по схемата за директни плащания, ако засеят енергийни култури.

Според аграрния док­лад на Министерството на земеделието и горите (МЗГ) през 2006 г. са били засети 109 хил. дка само с рапица, а прогнозите за 2007 г. са тези площи да се увеличат четири пъти. В страната вече има и достатъчно рафинерии за биоетанол и биодизел. Примамката стана още по-силна, когато МЗГ обяви в края на 2006 г., че разработва програма за насърчаване на производството на енергийни сортове царевица и пшеница. За пример Димитър Пейчев посочи големия марж при биоетанола: "Можем да произведем от един декар 1100 кг пшеница, която не е год­на за хляб, но е идеална за биоетанол." Целта е да не се увеличават площите, а да се вдигнат добивите. По този начин земеделските производители ще бъдат стимулирани от същата площ да получават два пъти по-висок доход, тъй като Еврокомисията е определила за субсидии само 2 млн. хектара с енергийни култури за всички страни - членки на общността.

Ресурсите

В България има ресурс да бъде постигнато изискването на Еврокомисията до 2010 г. енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да достигне 12% от общата енергия, а делът на биогоривата да бъде 5.75%. Людмил Костадинов от Агенцията за енергийна ефективност предложи половината от пустеещите 460 хил. хектара земи да бъдат засети с енергийни култури. Прогнозите на Асоциацията по биогорива и възобновяеми енергийни източници са за производство до 2020 г. на 2 млн. тона биогорива годишно. Според Людмил Костадинов допълнителен стимул може да бъде нулевата ставка на акциза за всички горива, които са смес между минерални и биогорива. В момента не се плаща акциз само за биодизела.

Георги ВУЛОВ,  КАПИТАЛ



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3364577
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031