Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2007 22:54 - Европарите за селските райони - след година
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 877 Коментари: 0 Гласове:
0



България иска съкратена проверка от ЕС Средствата от Европейския фонд за развитие на селските райони ще бъдат получени най-рано през февруари 2008 г., което ще затрудни изключително много фермерите и общините с вече готови проекти. Това обяви зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев по време на конференция за предизвикателствата пред българското земеделие в рамките на Европейския съюз. Форумът беше организиран от Икономическия и социален съвет, Европейския икономически и социален комитет, организациите на европейските кооперативи "Копа Коджека" (COPA COGECA) и съвета на българските аграрни организации. На срещата присъстваше и ръководителят на главна дирекция "Земеделие" в Европейската комисия Жозе Мануел Суза Ува.

От името на българските фермери зам.-министър Пейчев помоли г-н Суза Ува срокът за разглеждане на българската програма за селските райони, която беше депозирана в Брюксел на 4 април, да бъде проверена за четири вместо за шест месеца, какъвто е максималният законен срок. Пред конференцията експертът от Брюксел поясни, че е необходимо програмата да бъде гледана за шест месеца, защото подобен е бил подходът и към останалите новоприсъединили се европейски държави. Националната програма представя разпределението на средствата за седем години от 2007 до 2013 г., които заедно с националното съфинансиране ще достигат 3.2 млрд. евро. Това означава, че годишно българските производители и преработватели могат да усвояват шест пъти по-голям ресурс от този по досегашната програма САПАРД, обясни още Суза Ува. Той припомни, че въпреки административната подготовка, която българските чиновници са натрупали по САПАРД, контролът по усвояването на средствата за селските райони трябва да бъде по-засилен.

Според Димитър Пейчев българската администрация имала ресурс да организира и контролира изпълнението на проектите. Ако програмата бъде одобрена от ЕК за четири месеца, процедурите по одобряване на проектите от българската разплащателна агенция могат да започнат още в средата на лятото от юли. В случай че комисията приложи 6-месечното одобрение, това означава, че машината ще се задвижи с 40-дневно закъснение, обясни още Пейчев.

Много общини с население до 30 хил. души, които ще бъдат подпомагани по тези програми, разчитат на новото подпомагане за изграждане на водопровод, канализация и междуселищни пътища. Над 922 млн. евро са средствата за изграждане на прилежащата инфраструктура, заложени в програмата за селските райони. Ако програмата стартира през есента, тези проекти ще бъдат задвижени най-рано през пролетта на 2008 г., тъй като процедурите по обществените поръчки по закон са 52 работни дни, припомни Пейчев.

В началото на юни мисия от Брюксел ще проверява степента на готовност на българската администрация, която ще проверява плащанията от европейските фондове. Този контрол ще се извършва от Интегрираната система за администрация и контрол, която обединява всички регистри в системата. Ако се установят пропуски, Европейската комисия може да намали с 25% директните плащания за фермерите за 2007 г.

Екатерина СТОИЛОВА, DNEVNIK.bg



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3364718
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031