Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2007 22:07 - Мрежи от общини печелят с общи проекти
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове:
0



Над 120 млн. евро са планирани за насърчаване на сътрудничеството на регионално и местно равнище Общините заедно с централната власт изпълняват ролята на основен обществен двигател за регионално и местно развитие в България.

В по-малките общини обаче се наблюдава ограничен институционален, финансов и технически капацитет (като човешки ресурси, знания, опит и ноу-хау) за осигуряване на инвестиции и развитие. Налице е и недостатъчно междуобщинско сътрудничество, основано върху партньорства за задоволяване на обществените потребности за развитие.

Капацитетът на тези общини е необходимо да бъде подобрен, за да могат в бъдеще активно да участват в усвояването на средствата по структурните фондове. Затова и приоритетна ос 4 "Създаване на регионални и местни мрежи, сътрудничество и капацитет" на оперативна програма "Регионално развитие" има за цел да подпомогне един процес на планиране и развитие и да насърчи сътрудничеството между общините, особено между по-малките.

Партньорски идеи

За да се постигнат добри резултати, въздействие и усвояване на структурните фондове, в рамките на тази приоритетна ос ще се подкрепят следните партньорски инициативи:

- Проекти за междуобщинско сътрудничество, включени в общинските планове за развитие за периода 2007 - 2013 г.

- Сътрудничество между малки общини (обединяване на финансовите и човешките ресурси) при изпълнение на проекти с по-широко въздействие на регионално и местно ниво

- Публично-частни инициативи между няколко общини и бизнес партньори, целящи активното популяризиране на потенциала за икономическо развитие на съответния регион и по-доброто популяризиране на конкретни продукти

- Партньорски инициативи между общини и НПО в процеса на подготовка на проекти, кандидатстване за финансиране и изпълнението им

- Партньорство между областните органи и общините за осигуряване на координация и по-широко разбиране на общите проблеми на развитието

- Междурегионално сътрудничество, насочено към насърчаване на обмена на иновации, най-добри практики и "култура на знанието".

Съвместни проекти

Операция 4.1 "Партньорства за интегрирано развитие" е конкретно насочена към инвестиране в развитието на капацитета на общините за взаимно сътрудничество с оглед на определянето, разработването и изпълнението на подходящи съвместни проекти. Това ще бъде постигнато въз основа на междуобщински планове за действие, които са разработени в тази операция и в съответствие със съществуващите областни стратегии за развитие.

За да се подпомогне изпълнението на междуобщинските планове за действие, е предвиден специален ресурс за финансиране на дребномащабни инвестиции, от които ще имат полза две или повече общини (операция 4.3 "Дребномащабни местни инвестиции").

Операция 4.2 "Устройствено планиране и разработване на проекти" ще подкрепи дейности, насочени към осигуряването на постоянен пакет от проекти, които да бъдат подготвяни в продължение на целия програмен период въз основа на актуални документи за стратегическо и устройствено планиране, за да могат да бъдат усвоени ефективно средствата по структурните фондове. Това ще доведе до надграждане на инициативите, вече предприети по програма ФАР.

Тази приоритетна ос предполага относително висока степен на нови практики. Ако това не бъде осъществено, очакваната устойчивост на процесите на регионално развитие, както и активното участие и ангажираност на всички заинтересувани страни на местно равнище няма да бъдат постигнати.

Авторът е и.д. главен директор на главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в МРРБ

в. Капитал


Тагове:   общи,   мрежи,   общини,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3364592
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031