Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2007 23:37 - ПЪРВА ЕВРОПЕЙСКА СТРАТЕГИЯ ЗА КУЛТУРАТА
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1015 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската комисия прие в четвъртък политическо изявление за ролята на културата в глобализиращия се свят, съобщават от ЕК.

Изявлението предлага първата европейска стратегия за културата. То потвържава централната роля на културата в процеса на европейска интеграция и предлага културна програма за Европа и за връзките й с трети страни.

Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, заяви: "Културата и творчеството влизат в съприкосновение с ежедневието на гражданите. Те са важни двигатели за личностното развитие, социалната кохезия и икономическия растеж. Но те означават много повече: те са ключови елементи на европейския проект, основан на общи ценности и общо наследство - който, в същото време, признава и уважава многообразието. Днешната стратегия, насърчаваща взаимното разбиране на културите, утвърждава мястото на културата в центъра на нашите политики".

Новата политическа позиция със заглавие "Европейска програма за културата в глобализиращия се свят", е под формата на Изявление на Комисията и е допълнена от Работна книга, описваща множеството средства, чрез които ЕС подкрепя културата.

Документите са подготвени след продължителна публична консултация със заинтересованите страни.

Политическото изявление представя три основни цели, които в своята съвкупност формират културната стратегия за европейските институции, държавите членки, сектора на културата и креативността: Насърчаване на културното многообразие и междукултурния диалог; насърчаване на културата като катализотор за креативност в рамката на Лисабонската стратегия; и насърчаване на културата като водещ елемент в международните отношения на Съюза.

По времето, когато ЕС очаква въвеждането на Конвенцията за защита и насърчаване многообразието от форми на културно изразяване на ЮНЕСКО, Изявлението на Комисията засяга и въпроса за външното измерение на европейската култура. То признава необходимостта от европейска стратегия за културата, която е едновременно отворена за различията в рамките на Европа и отворена към света. Комисията предлага мерки за превръщането на културата в по-значима част от политическия диалог с държави и региони по целия свят, за насърчаване на културния обмен и системно интегриране на културата в програмите и проектите за развитие.

В подкрепа на конкретни действия в държавите от АКТ (Африка, Карибски и Тихоокеански регион), Европейската комисия предлага създаването на Културен фонд ЕС-АКТ, като принос на Европа за разпространението и - в някои случаи - производството на културни продукти. Този фонд ще насърчава развитието на местни пазари и индустрии, а също така ще повиши достъпа на културните продукти на АКТ до европейските пазари. Европейската комисия предлага да отпусне за фонда сума от 30 млн евро за периода 2007 - 2013 г. и приканва държавите членки да участват във фонда с допълнителни дарения.

Фундаментална характеристика на новата политическа позиция е предложението за въвеждане на по-структурирана система за сътрудничество между държавите членки и институциите на ЕС по отношение на културните проблеми. Механизмът е базиран върху „отворения метод за сътрудничество" (OMC), които се използва успешно за структуриране на сътрудничеството на държавите членки и ЕС в областта на образованието и обучението, проблемите на младежта, социалната защита.

Механизмът включва предлагането на главни цели, които да бъдат прието от държавите членки и Комисията. Напредъкът по посока на тези цели ще се отчита на всеки две години от Комисията и държавите членки.

Изявлението на Комисията се стреми да ангажира сектора на културата - от отделните творци и изпълнители до културната индустрия - по-тясно в европейските проблеми. То има за цел да въведе подобрени структури за диалог и партньорство с тези заинтересовани страни постредством нов "Културен форум".

Европейската културна стратегия ще бъде подкрепена и с други действия на ЕС в тази област, като предстоящата Eвропейска година на междукултурния диалог 2008.

Портал Европа



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3372223
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930