Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2007 11:41 - Лозарите ще кандидатстват за субсидии до края на юли. Субсидиите са извън деректните плащания
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 791 Коментари: 0 Гласове:
0



В проектонаредба за условията и реда за подпомагане и плащане при преструктуриране и конверсия на винените лозови масиви, подготвена от Министерството на земеделието и горите, се казва, че до 31 юли на всяка календарна година земеделските производители, които искат да преместят или обновят лозята, засадени с винени сортове, са длъжни да подават заявления за това в Разплащателната агенция към аграрното министерство. Само тогава могат да разчитат на субсидии от европейските фондове.

Помощите ще се дават на фермери, които искат да преместят лозята си в региони с по-подходящи климатични условия или на терени, удобни за въвеждане на нови технологии при отглеждането им. Предвижда се субсидии да се дават дори и за ограждането на масивите, а също и за увеличаване броя на лозите в хектар. Ще се подпомагат и лозари, които реконструират стари тераси или пък изграждат противоерозионни или напоителни системи.

Не се предвиждат средства за обновяване на стари или изкоренени лозя. Самата помощ се изчислява в зависимост от това дали е насочена към обновяване на сортовете или за противоерозионна дейност. Всяка година управителният съвет на фонд "Земеделие" ще я определя на базата на пределните цени за хектар.

Тези субсидии са извън директните плащания, които Разплащателната агенция ще предоставя всяка година за отглеждането на лозовите насаждения. Субсидиите ще се дават на регистрирани производители на винено грозде, които са вписани в регистъра на Изпълнителната агенция по лозата и виното към земеделското министерство и притежават минимум един дка лозя. Ако Разплащателната агенция одобри искането за субсидия, двете страни подписват договор. Плащанията обаче ще се извършват едва една година след подаване на заявленията. За този период се прави и проверка на инвестициите.

При изчерпване на бюджета по мярката за този вид подпомагане изпълнителният директор на Разплащателната агенция издава заповед за преустановяване приема на заявки за субсидии. Когато Европейската комисия отпусне допълнителни средства за преструктуриране на лозята с винени сортове, линията ще се отваря с нова заповед на изпълнителния директор на агенцията. Информацията за това се публикува на интернет страницата на Министерството на земеделието и горитге и на Разплащателната агенция.

Farmer.bg


Тагове:   юли,   кандидатстват,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3375495
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930