Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2007 21:55 - Фермери дават ултиматум за проектите по САПАРД
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 889 Коментари: 0 Гласове:
0



Фермери дават ултиматум за проектите по САПАРД В писмо до министри и депутати асоциация иска разблокиране на програмата Асоциацията на земеделските производители в България протестира срещу продължителното блокиране на проектите по програма САПАРД, които от началото на март не се разписват заради отстраняването на директора на фонд "Земеделие" Асен Друмев. В протестно писмо до парламентарната земеделска комисия министрите на земеделието и на финансите и постоянното представителство на Европейската комисия в България фермерите настояват спешно да бъде назначен временно изпълняващ длъжността с права да подписва договорите по програма САПАРД.

Производители и преработватели сигнализираха за проблема още през април, когато в писмо до временно изпълняващия длъжността Радослав Иванов поясниха, че очакват одобрение на проекти, депозирани в агенцията още в периода октомври-ноември 2006 г. До този момент те нямат отговор на запитванията си. Асоциацията настоява да се предприемат спешни мерки за разрешаване на ситуацията, за да се възобновят плащанията и преструктурирането на сектора да продължи, се казва в новото писмо до депутатите и министрите.

По закон агенцията по САПАРД трябва да одобри или отхвърли проектите на кандидатите до три месеца след тяхното депозиране. В случая ноемврийските проекти заседяват вече шест месеца, а кандидатите за модернизация на животновъдните ферми или за засаждане на трайни насаждения са в задънена улица по реализацията на замислените бизнес планове. Това отлагане става пагубно за предприемачите, които искат да модернизират фермите си, тъй като крайният срок от Еврокомисията е краят на тази година, поясни председателят на асоциацията Ивайло Тодоров. Други проекти пък са свързани със засаждане на лозя и трайни насаждения, по които договорените цени и доставки вече не са актуални и ако те бъдат одобрени, ще се наложи кандидатите да ги актуализират. Планираното оборудване, техника и посадъчен материал е трябвало да бъдат доставени на фермерите след три месеца, но поради мълчанието на администрацията предприемачите са изправени пред дилемата да теглят кредити или да се откажат от инвестициите. От асоциацията настояват фондът да информира производителите дали проектите са одобрени, за да планират бъдещите си действия.

Блокирано е и изплащането на субсидията по вече приключили проекти, които вече надхвърлят 50, обясниха експерти. За предварителното изпълнение на проектите компаниите са теглили заеми, които са очаквали да погасят в определените по закона срокове. Вместо това договорите са блокирани, а бизнесът търпи големи загуби от просрочията на кредитите. Финансиращите банки вече са започнали да начисляват наказателни лихви на фермерите, които съвестно са изпълнили своята част от договорите с агенцията. На практика агроминистерството е блокирало реалната помощ за фермерите и няма никакви признаци за преодоляване на кризата, смятат предприемачите. От асоциацията предлагат фондът своевременно да съобщи на банките за проблемите по изплащане на субсидиите.

Въпреки протестите на бизнеса от фонда спряха всякаква информация, докато не се събере управителният съвет, в който участват зам.-министрите на пет министерства. Заместниците на Асен Друмев Радослав Иванов, чийто мандат изтече на 18 април, и Ализан Яхова, която управлява в момента, нямат подобни права.

През април земеделският министър Нихат Кабил не успя да събере членовете на управителния съвет на фонда, за да изберат временен шеф, който да има одобрението и на Европейската комисия за подписването на договорите. Фаворитът на агроминистъра е Ализан Яхова, срещу която обаче възразяват от БСП, и това е основната причина за протакането на избора, обясниха запознати. Днес парламентарната комисия по земеделие ще изслуша министъра на земеделието за забавянето на избора.

Екатерина СТОИЛОВА, в. Дневник


Тагове:   дават,   ултиматум,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3372600
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930