Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2007 00:02 - Над 50 000 заема за микрофирми. Подкрепата на USAID за бизнеса
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1850 Коментари: 0 Гласове:
0



Лъчезар Лалев от Габрово днес е собственик на две успешни малки фирми - "Метроком" и "Уъркпротект". Преди шест години обаче бъдещето на 28-годишния тогава Лъчезар било твърде мъгляво.

Лалев решава да се заеме с производство на работни облекла. Със собствени средства успява да си купи една бродировачна машина, но му е нужно и друго шивашко оборудване. И съвсем логично пред него се изправя вечният за стартиращите предприемачи въпрос - откъде да намери пари.

"Вие сте социално слаб и не можем да ви отпуснем заем", отговорили му в един от местните банкови клонове. Тогава Лъчезар Лалев се обръща към кооперация "Начала", която предлага бързи заеми за малкия бизнес. Кооперацията подкрепила старта на Лъчезар и впоследствие му предоставила още 4 малки заема, за да разшири производството си. Днес в "Метроком" работят 16 души, които в момента изпълняват голяма поръчка за фирма от автомобилния бранш. Кооперация "Начала" е създадена през 1997 г. с финансовата подкрепа на Американската агенция за международно развитие (USAID). До днес е отпуснала над 17 000 заема за малкия бизнес на обща стойност близо 68 млн. лв.

Катилин Попов е един от най-младите частни съдебни изпълнители в страната, но вече е помогнал за разрешаването на няколко казуса. През декември 2006 г. доставчик на земеделска техника му прехвърля дело, заведено в края на 2003 г., срещу длъжник земеделски стопанин. Става въпрос за събиране на около 10 000 лв. и предаване на земеделско оборудване. Три години по това дело не е имало изпълнение от страна на държавния изпълнител. След предприети от Катилин Попов действия е постигнато съгласие между страните. В резултат - до края на март 2007 г. всички задължения по изпълнителното дело са погасени на няколко транша, и то без да се преминава към принудително изпълнение върху имуществото на длъжника. Законът за частните съдебни изпълнители и Камарата на частните съдебни изпълнители, в която членуват 168 юристи в тази област, бяха създадени благодарение на подкрепата на Проекта за реформа в търговското право на USAID.

Цялостното подпомагане на USAID за България от 1990 г. досега възлиза на над 600 млн. долара, уточнява Майкъл Фриц, директор на мисията на Американската агенция за международно развитие. "От тях почти половината бяха отделени за повишаване на икономическия растеж. Консултантската помощ за малки и средни предприятия възлиза на над 25 млн. долара. Над 60 млн. долара отидоха за развитие на бизнеса чрез Българо-американския инвестиционен фонд (BAEF) и Фонда за подпомагане малки предприятия (SEAF)", изброява Майкъл Фриц. Около 18 млн. долара са отделени за създаването на стабилна банкова система. Бюджетът на проекта "Пазар на труда" е около 6 млн. долара. "С над 18 млн. долара подкрепихме политическите и законодателните реформи, целящи увеличаване на икономическия растеж, включително реформата в търговското право", уточнява Майкъл Фриц.

Началото

Програмите на USAID започнаха с предоставяне на хуманитарна помощ и подкрепа на първите демократични избори през 1990 г. С годините агенцията се старае да откликва на проблемите на страната по време на прехода.

Подкрепата на агенцията за развитието на бизнеса бе съсредоточена главно в пет ключови области, припомня Майкъл Фриц. В началото и средата на 90-те години дейността на USAID бе насочена върху приватизацията и реформата на банковия сектор. Още от създаването на мисията в България USAID предложи консултантска помощ на малки и средни предприятия и организации за подкрепа на бизнеса. "Според изчисленията ни между 1996 г. и 2003 г. консорциум FLAG (Firm Level Assistance Group) е подпомогнал създаването на 24 000 работни места чрез предоставяне на българските фирми на обучения и актуална информация от сферата на маркетинга и технологиите", отчита Майкъл Фриц.

По програмите на агенцията за микрофинансиране са отпуснати над 50 000 заема и са разкрити или запазени около

80 000 работни места. "В резултат на преките инвестиции в малки предприятия, направени от Българо-американската кредитна банка, бяха създадени почти 4000 нови работни места. Миналата година стартирахме нова програма за микрофинансиране, в чийто фокус попадат предприемачите от ромски произход", уточнява директорът на мисията на USAID.

Специалните инициативи

Агенцията обърна специално внимание на изграждането на бизнес умения у младите хора и създаването на възможности за тях. Проектът "Пазар на труда" съдейства за създаване на национална програма за студентски стажове и на мрежа от 26 кариерни центъра в университети в цялата страна. "Подкрепяме и програмите на "Джуниър ачийвмънт България", които въвеждат обучение по предприемачески умения в образованието, за да може България да увеличи потенциала на следващото поколение новатори и бизнес лидери", припомня Майкъл Фриц. Над 44 000 младежи взеха участие в програмите на "Джуниър ачийвмънт", като впрегнаха творческия си потенциал и оригиналните си идеи за управлението на успешни ученически компании. "Възпитаниците на Американския университет в България, който бе създаден с финансиране от USAID, станаха бизнес лидери - като например Стефан Иванов, управляващият директор на Ситибанк за България. Общо 55 малки хотела бяха удостоени с марката за качество "Автентична България" по инициатива, която поощрява по-високи стандарти в туризма и се реализира с подкрепата на USAID", посочва Майкъл Фриц.

Част от дейността на USAID в България бе насочена към подобряване на бизнес климата в страната. Програмата за реформа в търговското право подпомогна реформата в системата на принудително съдебно изпълнение, въведе извънсъдебното разрешаване на търговски спорове (медиацията) и спомогна за опростяване на процеса на търговска регистрация. Инициативата "Отворено управление на USAID" се фокусира върху повишаването на прозрачността на системата на обществени поръчки чрез подпомагане на разработването на електронен регистър на обществените поръчки, изброява Майкъл Фриц.

Според него много от инициативите на агенцията са били успешни. Той дава пример с едни от първите клиенти на кредитиращите програми като Happy Food - компания, която днес е сред успешните дружества в страната. Новите професии, като тези на частните съдебни изпълнители и кариерните консултанти, които бяха създадени със съдействието на наши програми, също вече се утвърждават в България, казва Майкъл Фриц.

Според него "българите са много предприемчиви, но както и в много други страни в преход, необходимо е време, за да може частният сектор да се развие и да реализира пълния си потенциал". За България е много важно бързо да се преориентира към икономика, основана на знанието и човешкия капитал, за да може да привлича повече чуждестранни инвестиции и да задържи икономическия растеж, препоръчва Майкъл Фриц. Това изисква сериозна инвестиция в развитието на работната ръка. Това означава също, че университетите и учебните заведения за професионална квалификация трябва да преосмислят ролята си в обществото. "Ако насочат вниманието си към реалните нужди на работодателите, образователните институции ще бъдат много по-полезни на обществото и много по-конкурентни в една епоха на откриващи се възможности", преценява Майкъл Фриц.

С присъединяването на България към ЕС икономическата помощ за страната, основана на американския Закон за подкрепа на демокрацията в Източна Европа, ще бъде прекратена през септември 2009 г. След закриване на представителството USAID ще продължи да подкрепя реформите в България. До септември 2007 г. ще продължи частичното финансиране чрез подкрепа на местни организации за довършване на ключови за реформите инициативи. Сред приоритетните области за финансиране са подкрепа на уязвимите групи, както и заетостта, образованието и повишаване на конкурентоспособността.

Проекти и инициативи на USAID в България

1. Върховенство на закона - реформа на съдебната система, борба с корупцията и борба с трафика на хора.
2. Икономическо преструктуриране и растеж - проекти за подобряване на бизнес климата и достъпа до финансови ресурси и увеличаване на заетостта.
3. Местно самоуправление - създаване на законодателна рамка за децентрализация и на механизъм за диалог между централните и местните власти.
4. Други програми - обучение, застъпничество и обществена информираност чрез медиите, повишена готовност за борба с птичия грип, помощ за бедстващите в наводнените райони.

в. Капитал


Тагове:   микрофирми,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3372135
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930