Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2007 14:23 - Вход свободен за инвестиции в малки градове
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1671 Коментари: 0 Гласове:
0



Над 400 млн. евро са планирани за второкласни пътища, телекомуникации и енергийна ефективност Да се подобри качеството на живот и работната среда чрез по-добър достъп и нови възможности за повишаване на регионалната конкурентоспособност и устойчивото развитие.

Това е една от основните цели на приоритетна ос 2 "Регионална и местна достъпност" от оперативната програма "Регионално развитие". Интеграцията на територията на България е силно зависима от няколко ключови свързващи инфраструктури - второкласните пътища, телекомуникациите и разпределителната инфраструктура за по-ефективни енергийни ресурси.

Пътищата

Състоянието на пътната мрежа е един от съществените ограничаващи фактори за интег­рация на регионите помежду им и в европейското пространство. Това води и до намаляване на мобилността на работната сила, до свиване на достъпа до услуги и до задълбочаване на различията между отделните райони. Голяма част от второкласните, третокласните и общинските пътища са износени и те трябва да бъдат модернизирани. По този начин ще се подобри не само безопасността на пътищата, но и ще сe съкращава продължителността на пътуването. Подобряването на транспортната достъпност като елемент от качеството на услугите ще подпомогне развитието на туризма и достъпа до административните, здравните, образователните и културните заведения. Ще се подобри и достъпът на периферните и икономически слабо развитите територии до регионалните пазари на стоки и услуги, както и до големите индустриални центрове. Операцията "Регионална и местна пътна инфраструктура" ще подпомогне инвестициите в подобряването на:

- пътища, които обслужват вътрешнорегионални връзки
- пътища, осигуряващи достъп до райони с потенциал за развитие на туризъм
- общински пътища с цел осигуряване на по-добра интеграция и достъпност до големите градски центрове.

Комуникациите

Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) предлагат нови възможности за регионите. Въпреки че цифровата опорна мрежа на страната е вече изградена, все още предстои много работа, за да се цифровизира напълно мрежата на местно ниво и в периферните части на градските райони, които наподобяват селските райони. Това е особено важно за развитието на модерните телекомуникации.

Операцията "Информационни и комуникационни мрежи и услуги" ще подкрепя завършване на модернизацията на преносната телекомуникационна мрежа, разширяването на местната телекомуникационна мрежа в граничните и слабо населените територии и бъдещата цифровизация на тази мрежа.

Чрез въвеждане на ИКТ значително се увеличават шансовете за преодоляване на "бариерата на разстоянията" и се намаляват проблемите на отдалечените региони, което е типично за много периферни територии. Възможните приложения на съв­ременната широколентова инфраструктура предлагат конкурентни предимства за бизнеса, потребителите на публични услуги и домакинствата.

Енергийна ефективност

България изостава значително в изграждането на газоразпределителни мрежи и газификацията на домакинствата в сравнение не само със страните от ЕС, но и със съседните държави. Отдалечените територии, които имат лоши пътни и комуникационни връзки, в повечето случаи нямат достъп и до енергийни ресурси. Осигуряването на газопроводна мрежа спомага за концентрираното и интегрирано развитие на изоставащите региони. Специфичната цел на операция "Достъп до устойчиви и ефективни енергийни ресурси" е да се предостави на определени райони достъп до устойчиви и ефективни енергийни ресурси, като се увеличава енергийната ефективност. Инвестициите в газификацията ще имат следните икономически ефекти:

- тласък в развитието на местната икономика в новите газифицирани територии, повечето от които са слабо развити
- намаляване разходите за отоп­ление на общински училища, болници, читалища и др.
- намаляване енергоемкостта на икономиката чрез използване на природен газ за отопление вместо електричество.

Освен икономически от газификацията на домакинствата и промишлените потребители ще има екологични и социални ефекти.

Градските центрове и метрополиси трябва да са ефективно свързани не само помежду си, но и със своите околности и със световната икономика. Подобрените връзки ще интегрират средноголемите и малките градове към основните градските центрове и ще увеличат тяхната функция и ролята им за кохезионното развитие на регионите. Ефективният транспорт, задоволителният достъп до телекомуникации, както и по-евтините, устойчиви и ефективни енергийни ресурси са основните предпоставки за укрепване конкурентоспособността на периферните и слабо урбанизирани територии, а оттук и за социалното и икономическо сближаване.

Авторът е и.д. главен директор на Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в МРРБ

в.КАПИТАЛ


Тагове:   малки,   вход,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3372233
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930