Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2007 11:19 - Бизнесът ще копира "полския модел" за мандрите
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1052 Коментари: 0 Гласове:
0



Браншовици настояват за обществен контрол върху квотите Министерството на земеделието трябва официално да представи пред Брюксел искането на бизнеса за въвеждане на преходен период за млекопреработвателния сектор, за да могат семейните ферми да инвестират в качеството на суровината. През февруари Националната асоциация на млекопреработвателите представи идеята си за преходен период пред експерти от Генерална дирекция "Здравеопазване и защита на потребителите" в Брюксел.

Шефът на отдел в дирекцията Жан Гиган беше изненадан, че за първи път българските компании са прозрели проблема с липсата на качествена суровина, и ни поздрави за искането за дерогация, коментира председателят на асоциацията Михаил Тачев.

За да може Брюксел да въведе такъв период обаче, българското министерство на земеделието трябва официално да го поиска от Европейската комисия. "Имаме уверение от министъра на земеделието Нихат Кабил, че процедурите ще се задвижат. Той представи нашата идея дори пред еврокомисаря по здравеопазването Маркус Киприану, но на този етап решението на министерството се бави", обясни още Тачев. От земеделското ведомство не пожелаха да се ангажират с конкретен отговор на въпроса дали ще се въведе подобен преходен период.

Въпреки че в преговорите с ЕС България извоюва дерогация за въвеждането на европейските стандарти за качеството на кравето мляко до края на 2009 г., бизнесът е категоричен, че при сегашната раздробеност на малките стопанства секторът няма да постигне необходимата чистота за суровината. Полша, която също е имала този проблем, е поискала тригодишен преходен период в преговорите с ЕК, който изтича в края на тази година и вероятно ще бъде продължен. През този период полското правителство е реформирало сектора, като част от парите за селските райони са използвани за подпомагане на дребните стопанства.

С парите от ЕС и чрез национално съфинансиране фермерите от едно село са обединили животните си в една ферма, оборудвана с модерни доилни инсталации и хладилна техника. По този начин качеството на суровината се запазва и стопанствата са успели да се задържат на пазара. Този модел е приложен и от румънците, където почти 100% от животновъдството също са раздробени, поясниха от асоциацията. Ние също искаме да копираме полския модел, за да могат дребните стопанства да се запазят и мандрите да си осигурят необходимата им българска суровина, обясни още шефът на асоциацията.

Браншовиците настояват и за обществен контрол при изпълнението на млечните квоти, които ефективно трябваше да задействат от 1 април 2007 г. Тези квоти се отпускат, за да няма свръхпредлагане на суровина на пазара, и се определят въз основа на произвежданите от стопаните количества мляко за последните три години. Общо през годината фермерите не могат да продават на мандри и за пазара повече от 979 хил. т сурово мляко. Неизвестно защо заповедта на агроминистъра за разпределените квоти излезе едва преди седмица, а стопаните и търговците все още нямат информация какви са пределните количества краве мляко, които могат да търгуват през тази година.

Квотите ще бъдат обявени едва в средата на май, но няма да има обществен достъп до тях. Не е ясно и каква част от това мляко отговаря на стандартите за първо качество. По данни на агроминистерството около 40 на сто от млякото били отговарящи, но хората от бранша твърдят, че числата са преувеличени и в момента едва 10 на сто от преработваната суровина съответстват на евростандартите за чистота. Затова браншовиците настояват правителството спешно да задейства стратегията за развитието на млечния сектор или да въведе полския модел за преструктуриране на дребното животновъдство.

Екатерина СТОИЛОВА, в. Дневник


Тагове:   модел,   мандрите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3376115
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930