Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2007 19:51 - Продавате ли краве мляко без квота, отнасяте санкции
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
0Производителят трябва да знае, че индивидуалната млечна квота се наследява заедно с неговото стопанство. Новият собственик трябва да уведоми ДФ „Земеделие” със заявление по образец на наследяването или прехвърлянето на стопанството в 14-дневен срок. Производителят може да извърши сделка с националната си млечна квота след изтичане на два квотни периода от датата на придобиването.. И нещо много важно: на производител, който не предлага на пазара мляко и млечни продукти през квотния период млечната квота се отнема в полза на националния резерв. Също в полза на резерва се отнема нереализираната част от индивидуалната млечна квота на производител, който предлага на пазара количество, по-малко от 70 % от индивидуалната си квота в рамките на един квотен период.

А какъв е редът за възстановяване на индивидуалната млечна квота?

Производителят подава писмено заявление до министъра на земеделието и горите за възстановяване на отнетата му индивидуална млечна квота. Заявлението се подава до 31 март на квотния период, следващ този, през който индивидуалната му млечна квота е отнета. Към заявлението се прилага договор за доставка с одобрен изкупвач в случай на индивидуална квота за доставки или декларация за възстановена дейност в случай на индивидуална квота за директни продажби.
Ще припомним, че от 1 април т.г. до 31 март догодина Брюксел не позволява на страната ни да произведе повече от 979 000 тона мляко. Това количество е разпределено между всички фермери на квотен принцип. Тези, които не са направили никакви подобрения на стопанствата си, ще получат по-малки квоти от заявените.
За да е сигурен, че няма да се допусне свръхпроизводство, Брюксел е въвел строга система за контрол. У нас мляко могат да изкупуват само 320 мандри и прекупвачи, одобрени от Министерството на земеделието и горите. Дръзне ли някой от тях да изкупи мляко над квотата на даден фермер, ще отнесе глоба.
Според аграрното ведомство с министерската заповед всички регистрирани производители на краве мляко получават законосъобразна възможност да продават млякото си на одобрени изкупвачи или на крайни потребители. Всеки млекопроизводител трябва да получи удостоверението си за индивидуална млечна квота от представителите на регионалните млечни бордове.

За получаване на удостоверенията за индивидуални млечни квоти, производителите могат да се обърнат към експертите от областните дирекции „Земеделие и гори”, общинските служби „Земеделие и гори”, към експертите от Националния млечен борд и регионалните млечни бордове.
За контакти и подробна информация: www.nmb.bg


Тагове:   мляко,   отнасяте,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 2459601
Постинги: 292
Коментари: 876
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031