Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2007 01:20 - Общините на изпит за инвеститори
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1011 Коментари: 0 Гласове:
0



Над 800 млн. евро са планирани за подобряване на инфраструктурата в градовете Първата приоритетна ос от оперативната програма "Регионално развитие" е насочена към градовете и градските територии. Предвидени са широк кръг интервенции, за да се постигне тяхното устойчиво и интегрирано развитие и те да станат конкурентоспособни.

В доклад на експертната група по градско развитие към Европейската комисия се казва, че устойчиво е онова развитие, което осигурява основни екологични, социални и икономически услуги за всички членове на общността. Предлагането на тези услуги не бива да заплашва жизнеспособността на природната и на социалната система, както и на застроената среда.

Инфраструктурата

Публичните инвестиции по приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" ще бъдат насочени към обновяване и разширяване на ключовата за градските системи инфраструктура, която ще поддържа градските райони като центрове за икономическо и социално сближаване и растеж. Развитието на големите градове ще допринесе за интегриране на заобикалящите ги територии и по-слабо урбанизираните региони. По този начин ще се ускори реализацията на техния икономически, социален, пространствен и екологичен потенциал. В периферните територии ще бъдат стимулирани средни и по-малки градове. Това е предвидено да става чрез целева държавна политика, която да подпомогне тяхното развитие.

Бъдещето на градовете зависи от борбата срещу нарастващата бедност, социалната изолация и загубата на определени градски функции. Всички жители ще имат подходящ достъп до домовете си, до основни услуги и съоръжения, открити пространства, общо и професионално образование и качествено здравно обслужване, ако се постигне интегриране на всички градски функции в едно населено място. Тук се включва и опазването и разширяването на малки залесени територии от градските зелени пространства.

Състоянието на мрежите на техническата и на комуналната инфраструктура не отговаря напълно на нуждите на хората и затруднява функционирането на градовете. Физическата среда и жилищният фонд са силно амортизирани. Затова е необходимо спешно да се предприемат координирани мерки по отношение на българските градове.

Жилищата

Социално уязвимите групи в българското общество включват хората с увреждания, етническите малцинства, ромската малцинствена общност, децата и семействата в риск, социално слабите и хората със специални нужди, стари хора, трайно безработни, жертви на трафик на хора, наркозависими и бездомни. Преобладаващият брой на ромското население е в бедните градски райони, а техните жилища са в критично състояние и достъпът им до комуналните услуги е затруднен. Затова в приоритетна ос 1 са предвидени мерки в подкрепа на това етническо малцинство. Особено внимание ще се обърне на съживяването на градските райони, които са населени преобладаващо с роми, за да се стимулира тяхната социална интеграция, да се намали престъпността и да се осигурят спокойни условия за живот на всички граждани.

Жилищната политика е важна част от градската среда. Поради тази причина ще се насърчават инвестициите за реконструкция и обновяване на жилищния фонд и изграждане на социален жилищен фонд (обществени жилища с нисък наем за групи в неравностойно положение, общежития и т.н.) в подкрепа на социалните задължения на общинските власти. Предвидените финансово-инженерингови инструменти по инициативата JESSICA ("Съвместна европейска помощ за устойчиви инвестиции в градска среда") ще се използват за набиране на допълнителни средства за задоволяване на нарастващите нужди на жилищната политика.

Транспортът

Придвижването в градовете и между тях е от първостепенно значение за качеството на живот и работа и представлява определящ фактор за подобряване на конкурентоспособността. В приоритетната ос 1 например е предвидена подкрепа за дейности, които да осигурят по-добри възможности за паркиране на превозни средства както в централните части на градовете, така и в жилищните квартали. На градските центрове ще се осигурят добре планирани и интегрирани транспортни системи, които ще стимулират икономическото и социалното сближаване в самите градове и ще свържат отдалечени квартали с централните части.

Ще се подпомага изпълнението на интегрирани стратегии за развитие на градовете, като се отчита тяхната социална идентичност и функционалното им разнообразие. Особено внимание ще се обърне на борбата със социалната изолация и обновяването на неизползваните или изоставени градски територии и обекти.

Специфична цел на приоритетна ос 1 е в градските центрове да се подобри икономическата, социалната, жилищната, природната среда и обслужващата инфраструктура. По този начин самите градове да се превърнат в двигател за регионално развитие и да станат привлекателни за инвеститорите.

Авторът е и.д. главен директор на главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в МРРБ

в.Капитал


Тагове:   изпит,   общините,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3364690
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031