Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2007 09:22 - Какви разходи по проекти ще възстановява Европейският съюз
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.04.2007 09:23


България има шанс да усвои близо 7 млрд.евро за периода 2007 – 2013 г. в качеството си на пълноправен член на Европейския съюз (ЕС). Страната ни получи възможност за финансиране на различни проекти по седем оперативни програми, в които са описани приоритетните области за развитие.

Направените разходи по изпълнение на проектите ще бъдат възстановявани на три етапа – авансов, междинен и окончателен. Средствата, които ще се изплащат на бенефициентите ще бъдат контролирани стриктно от няколко наблюдаващи органа.

Финансовото управление и разходване на средствата от Структурните фондове и Кохезионния фонд е един от основните въпроси за България, свързан с управлението на парите от фондовете. Всяка държава-членка на ЕС е длъжна да приеме правила за допустимост на разходите по проектите, които да са в съответствие с изискванията на регламентите по отделните фондове – Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд.

Министерският съвет на България прие правила за допустимост на разходите по оперативните програми на 7 март тази година. Те се отнасят за всички извършени разходи по оперативните програми "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", "Развитие на човешките ресурси", "Административен капацитет", "Техническа помощ", "Регионално развитие", "Транспорт", "Околна среда" и оперативните програми по цел "Европейско териториално сътрудничество".

Всяка от оперативните програми налага специфични дейности и съответно разходи. Затова съответният управляващ орган ще изготви свои конкретни правила за допустимост на разходите по оперативната програма. Тези правила ще включват конкретно описание на всички допустими разходи по отделните компоненти и дейности, финансирани по всяка от оперативните програми, включително разходи за заплати, собствени приходи и др.

Приемливи разходи са всички, извършени между 1 януари 2007 г. и 31 декември 2015 г. В постановлението са посочени основните изисквания за приемливост. В тях са взети предвид особеността на разходите извършени по оперативни програми, финансирани от Кохезионния фонд, Европейския социален фонд, Европейския фонд за регионално развитие и по цел "Европейско териториално сътрудничество".

В постановлението, което задава параметрите за допустимост на разходите в България, допустими за финансиране са разходи, направени за:
– амортизация
– "принос в натура". По същество това е апорт (непаричен принос)
– разходите за организация и управление
– плащания по отношение на инструментите за финансов инженеринг
– разходи за юридически консултации и нотариални услуги
– разходи за технически и финансови експерти, ако същите са директно свързани със съфинансираните дейности и са необходими за подготовката или осъществяването им
– разходи за счетоводство и одит, за застраховки на придобитите в резултат на дейността дълготрайни материални активи. За допустим разход ще се считат само тези материални активи, които отговарят на изискванията на управляващия орган.

Като изключение, по Европейския социален фонд са допустими за финансиране разходи направени за:
– трудови и други възнаграждения, стипендии и други доходи, изплатени от трети страни в полза на участниците в дадена дейност
– при безвъзмездна помощ, непреки разходи, декларирани на базата на постоянна ставка, в размер до 20% от преките разходи за дейността

Аналогично, по Европейския фонд за регионално развитие могат да се финансират разходи за:
– многофамилни жилищни сгради
– сгради, собственост на публични органи или юридически лица с нестопанска цел, използвани като жилищни сгради за домакинства с ниски доходи или хора със специални нужди

Не са допустими за финансиране следните разходи:

По Европейския социален фонд
• възстановим данък добавена стойност
• лихви по дългове
• закупуване на обзавеждане, оборудване, превозни средства, инфраструктура, недвижими имоти и земя

По Европейския фонд за регионално развитие
• лихви по дългове
• закупуване на земя, чиято стойност надвишава 10 % от общите допустими разходи за съответната дейност. По изключение и в надлежно обосновани случаи, управляващият орган може да разреши по-висок процент за дейности, отнасящи се до съхраняване на околната среда
• закриване на ядрени централи
• възстановим данък добавена стойност
• принос в натура

По Кохезионния фонд
• лихви по дългове
• възстановим данък добавена стойност
• жилищно строителство
• закупуването на земя, чиято стойност надвишава 10 % от общите допустими разходи за съответната дейност
• закриване на ядрени централи

Източник: ДНЕВНИК


Тагове:   какви,   съюз,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 2521609
Постинги: 292
Коментари: 876
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930