Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2007 14:42 - Проекти за селските райони ще получат европари в аванс
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1090 Коментари: 0 Гласове:
0



Разплащателната агенция към земеделското министерство ще финансира авансово с до 20% проекти за подпомагане на селските райони. Това е решил управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие". "Целта е да улесним фермерите при предварителното финансиране, което се оказва най-проблемното за усвояването на европейските средства", обясни зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев.

Парите ще се осигурят от държавния бюджет, като Министерството на финансите е дало съгласие. Кандидатите трябва да представят банкова гаранция в полза на разплащателната агенция в размер на 110% от стойността на авансовото плащане. Според Пейчев няма опасност от блокиране на големи средства на фирмите, защото е достатъчно изпълнителите на проектите да обслужват годишна банкова гаранция от 2%, за да получат необходимите им пари.

Възможността за авансовите плащания ще се прилага първоначално по 11 от мерките, като впоследствие обхватът може да се разшири. Ще се подпомагат проекти за модернизиране на животновъдни ферми, които на този етап изостават значително с въвеждането на евростандартите. До края на годината млечните ферми трябва да инвестират, за да постигнат изискванията за хуманитарно отношение към животните. Сега само около 30 на сто от оборите отговарят на евронормите, затова и министерството на земеделието иска да насърчи такива инвестиции.

Проектите за селските райони реално ще започнат да се приемат едва след като Европейският съюз одобри националния план и програмата за развитие, подготвени от агроминистерството. Чиновниците очакват това да стане преди лятната ваканция, за да може от есента да заработи и разплащателната агенция.

Авансови плащания ще има също за залесяване в горите, производство на култивирани билки, горски плодове и други. Ще се подпомагат прокарването на горски пътища или засаждането на дървета върху земеделска земя, разнообразяването на неземеделските дейности в населените места, развитието на селски туризъм и други. Предвижда се авансиране и на инфраструктурни проекти в селата. Общините ще бъдат подпомагани при изграждането на ВиК, пречиствателни станции, прокарване или ремонт на пътища.

Управителният съвет на фонд "Земеделие" отложи за пореден път избора на временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор, докато съдът се произнесе по делото срещу настоящия шеф Асен Друмев. Въпреки че бордът определи двама временно изпълняващи длъжността, те не са влезли във функциите си и не могат да разписват проектите по програма САПАРД, поради което са блокирани значителни плащания. Новият и.д. трябва да бъде избран тази седмица.

Източник: ДНЕВНИК


Тагове:   аванс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3372568
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930