Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2007 23:22 - Разяснителна кампания за оперативните програми
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1012 Коментари: 0 Гласове:
0



От началото на следващата седмица правителството започва поредица от срещи в 6-те региона на планиране. На срещите ще бъдат дискутирани 7-те оперативни програми на страната, с помощта на които ще бъдат усвоявани евросредствата в периода 2007-2013 г.

image







Усвояването на средствата от фондовете на Европейския съюз зависи от активността на обществото – местната власт, бизнеса, неправителствения сектор. Затова бъдете активни, а правителството ще направи всичко необходимо за максимално информиране на обществото. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция, на която обяви, че от началото на следващата седмица правителството започва поредица от срещи в 6-те региона на планиране.

На срещите ще бъдат дискутирани оперативните програми на страната – "Транспорт", "Регионално развитие", "Околна среда", "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", "Развитие на човешките ресурси", "Административен капацитет" и "Техническа помощ", които са за периода 2007-2013 г.

Около 7 млрд. евро ще получи страната ни от фондове на ЕСНад 4 млрд. евро са средствата за развитие на селските райони и за директни субсидии за селскостопанските производители, за което има отделна програма. през следващите години по отделните програми.

В информационната кампания в 6-те региона за планиране ще участват премиерът Сергей Станишев и министрите на секторните министерства, управляващи отделните оперативни програми.

Първата среща е на 16 април в Пловдив. На 25 април е дискусията във Велико Търново, на 2 май – във Враца, 10 май – София, 14 май – Бургас, 15 май – Варна.

Информационната кампания е насочена към бизнеса, местните власти, неправителствените организации и медиите за разясняване на целия механизъм за кандидатстване с проекти по оперативните програми и по програмата за развитие на селските райони.

Целта на кампанията е да достигне до максимален брой хора и те да знаят условията за кандидатстване, процедурите на разглеждане, одобрението и финансирането на всеки един проект със средствата от ЕС.

Партньори на правителството в кампанията са Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Центърът за икономическо развитие и др.

Министър-председателят Сергей Станишев подчерта, че членството ни в Европейския съюз е като завършване на образованието с издържане на изпит: той показва, че тази страна е достатъчно подготвена, за да поеме правата и отговорностите на членството в Общността, но, както и в човешкия живот, завършването на образованието не гарантира успеха след това. "Сега ние сме в реалната среда на ЕС и от нашето общество зависи как ще се представим като държава, какви позиции ще извоюваме, какво име ще си изградим, в това число и с усвояване на средствата от ЕС", каза премиерът. Той изрази надежда процесът по усвояване на парите от ЕС да бъде национален, без да се политизира, и да се влагат общи усилия в една цел, която трябва да обединява обществото през следващите 7 години.

Целта е да издигнем качеството на живота на българските граждани, да направим нашата икономика по-конкурентоспособна, страната ни да бъде социално по-сплотена и кохерентна, за да можем с гордост да казваме, че България е не само пълноправен, но и ефективен член на ЕС и всеки един българин да почувства ползите от това голямо събитие в нашата история, изтъкна Станишев.

7-те оперативни програми, приети от правителството на 1 март т. г., са изпратени в Европейската комисия. В момента върви съгласувателната процедура с ЕК по отделните програми и тя ще приключи през лятото.

Econ.bg




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3364756
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031