Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2007 23:15 - ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЗНА, ЧЕ ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА ЩЕ ИМА СЛАБА УСВОЯЕМОСТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
0



Финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че през тази година усвояването на средствата от Европейските фондове ще бъде сравнително скромно. "Очаква се оперативните програми да бъдат открити това лято или ранната есен", каза Орешарски на пресконференция в Министерския съвет след представянето на оперативните програми и подготовката на страната за усвояването на средствата, цитиран от „Дневник".

Според финансовият министър основният въпрос е максимален обем проекти да бъдат договорени през първата и втората година, за да се усвои максимален обем от средства през следващите няколко години.

"През първата година трудно може да се очаква усвояване от 1 милиард евро, тъй като към края на лятото ще бъдат утвърдени оперативните програми", заяви премиера Сергей Станишев.

Министър Орешарски съобщи, че вече има заявени проекти и министерствата имат готовност още преди откриването на оперативните програми да обявят процедурите по Закона за обществените поръчки. Той прогнозира, че още преди лятото по повечето от оперативните програми ще бъдат обявени първите търгове.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров съобщи, че в началото на есента ще може да се кандидатства с първите проекти по оперативна програма "Конкурентоспособност". Той добави, че сега се разработват детайлни насоки във връзка с условията за кандидатстването с проекти по програмата, които ще бъдат готови в началото на втората половина на годината.

Портал ЕВРОПА припомня, че при представянето на националната стратегия за развитие на инфраструктурата в средата на месец юли миналата година премиерът Станишев обяви, че през първата година от членството ни се очаква да усвоим едва 20 % от средствата от структурните фондове. Министърът на финансите също отчете тогава слабо ниво на усвояемост на средствата от ЕС.

Припомняме ви, че в началото на месеца министрите Грънчарова и Орешарски посочиха, че част от оперативните програми ще бъдат приети от Европейската комисия чак през есента, тъй като са върнати за доработване.

Портал Европа



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3375102
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930