Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2007 23:12 - ХЪМФРИС: УСЕЩАНЕТО ЗА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ Е НАВСЯКЪДЕ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1018 Коментари: 0 Гласове:
0



Държавните служители, призвани да се борят с корупцията, са изложени на риск и оказване на политически натиск върху тях. Това ги демотивира да работят, особено когато са наясно, че над определени равнища "не се пипа". Това е основният извод от проучване на "Прозрачност без граници", посветено на укрепването на капацитета за междуинституционално сътрудничество при противодействието на корупцията, съобщава Mediapool.

Изследването, представено от социолога Антоний Гълъбов днес, е направено сред работещите във всички специализирани звена и институции, ангажирани в борбата срещу корупцията.

Преди оповестяването на резултатите от изследването представителят на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис препоръча да се активизира работата на правителственото антикорупционно звено, ръководено от вътрешния министър Румен Петков. Според Хъмфрис усещането за корупция в България е навсякъде.

По думите на Бриджит Чернота, която ръководеше екипа за България на Главна дирекция "Разширяване" към Европейската комисия, корумпираните и предлагащите подкупи у нас не трябва да си намерят място, на което да се скрият. Тя препоръча борбата с нерегламентираните плащания да не бъде само на думи, а Румен Петков й отговори, че в България се прилагат европейските антикорупционни практики.

Резултатите от анкетата обосновават извод, че оперативното сътрудничество за справяне с корупцията трябва да е ежедневно, докато сега то е спорадично.

Според Антоний Гълъбов, цитиран от Mediapool, в момента координацията е добра само между агенциите във финансовото министерство и Сметната палата.

Липсата на координация между ведомствата е основен проблем в работата им срещу корупционните престъпления, смятат и 76% от интервюираните.

Липсата на воля за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, "чадър" - политически, партиен и ведомствен над "наши хора" - са най-честите допълнителни отговори на въпроса за основните проблеми в справянето с този тип престъпност.

Негативните обществени нагласи са породени от недоверието в съдебната система като цяло (76,7%) и от недостатъчния брой осъдителни присъди за корупция (62,8%). Почти 50% посочват и политизирането на борбата против нерегламентираните плащания. Сред допълнителните акценти в отговорите се откроява страхът у лицата, на които са известни нерегламентирани плащания, да сигнализират компетентните органи.

Първата оценка на мисията на Европейската комисия по доклада за изпълнението на ангажиментите на България за покриване на критериите за борба с престъпността и корупцията е, че той е много добре представен, заяви премиерът Сергей Станишев днес. Той бе запитан от журналист дали евентуално негативно становище на ЕК няма да се отрази лошо върху усвояването на средствата по европейските фондове.

Противно на ширещи се коментари в медиите, впечатлението от доклада е позитивно за свършеното дотук, добави Станишев и допълни, че това становище е изразено от експертите от мисията на ЕК във връзка с партньорската проверка.

В сряда премиерът е имал среща с мисията, на която е информирал експертите, че през следващите месеци правителството ще продължи да работи в тази посока, съобщи Mediapool. На срещата премиерът е посочил, че борбата с корупцията и престъпността е приоритет на правителството и е изразил готовността на кабинета да предостави на експертите цялата необходима информация.

Портал ЕРОПА


Тагове:   българия,   корупция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3375329
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930