Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2007 23:44 - Какви грешки трябва да избягват кандидатите по ОП "Конкурентноспособност"
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1252 Коментари: 0 Гласове:
0



Най-често срещаните грешки и неясноти във формулярите на предложенията
От справочник "Насоки и общи правила за кандидатстване по Структурните фондове и ОП "Конкурентноспособност", изготвен от Дирекция "Eвропейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на икономиката и енергетиката.


Използвайки опита, придобит от служителите на дирекция "Европейски фондове за конкурентноспособност", които приемат предложения от предприятия за получаване на подкрепа в рамките на Програма ФАР, съставихме списък на най-често срещаните грешки и указания как да се
избегнат те в бъдеще. Тази информация е важна, особено за кандидати, които възнамеряват да подават предложения в бъдеще. Естествено, този списък е само индикативен и неизчерпателен.

1. Най-често срещаните грешки и неясноти при подаване на предложенията

Оригиналът и копията са подвързани заедно и са подписани по грешен начин.

Оригиналът и копието(ията) трябва да бъдат ясно различими и подвързани, така че отделният брой документи да са ясно разпознаваеми.
Подписите на съответните упълномощени лица трябва да бъдат поставени на точно указаните за това места както в оригинала, така и в копията.
За улеснение е възможно да направите копия от вече подписания и парафиран оригинал на предложението.

Приложенията към предложението са представени неправилно
Приложенията се представят като оригинални документи или нотариално заверени копия, съгласно указанията в съответната обява за набиране на предложения.
Когато изрично се изисква приложенията да са нотариално заверени копия, не се приемат копия на оригиналите с подпис "Вярно с оригинала" и печат от собственика на фирмата (кандидата).

Предложението е подадено с неверен брой копия; пликът е надписан погрешно.

Всяко предложение трябва да бъде подадено в един оригинал и необходимия брой копия, както са посочени в насоките по съответната обява.
Формулярът за кандидатстване и някои от приложенията също така се подават в електронен вид на CD или дискета (не по електронна поща).
Всички документи се подават в запечатан плик, на който са посочени следните данни: име на кандидата, адрес на кандидата, име на програмата, по която се подава предложението.

Адресът за кореспонденция е невалиден или грешен
При подаване на проектни предложения от особено значение е правилно попълнените данни на кандидата. По време на оценка, оценителната комисия може да изиска допълнителни документи. В този случай от особено значение е правилно посочения адрес и задължително факс номер,
на който кандидатът да отговаря.

2. Най-често срещаните грешки и неясноти в съдържанието на предложението
Неразбиране на термина "минимална помощ" (помощ "de minimis")
Минималната помощ представлява т. нар. помощ в минимален размер. Размерът на такава помощ е посочен в Регламент на Комисията (ЕК) No. R1998/2006. Тъй като размерът на този вид подкрепа е твърде малък, за да повлияе на икономическата конкуренция, по отношение на нея се прилагат не толкова строги правила, в сравнение с онези, касаещи обикновените държавни помощи. Въпреки това обаче трябва да се спазят следните критерии:
• Общият размер на минималната помощ, предоставена на едно предприятие не може да надхвърля 200 000 евро за период от три години. Този таван се прилага без оглед на формата на помощта, предоставена на едно предприятие и на съответната програма или мярка, в рамките на които е отпусната.
Таванът от 200 000 евро включва размера на помощта преди всички отчисления за преки данъци, както и непарична подкрепа (в този случай размерът на помощта е изразен като брутен еквивалент на тази помощ).
Органът, който предоставя минималната помощ уведомява получателя, че помощта е "de minimis". Предприятието-получател на такава помощ трябва да предостави пълна информация за другите помощи "de minimis", получени в определения предиод от три години.
Получателят на минимална помощ може едновременно да кандидатства за други видове държавни помощи в рамките на един и същ проект.

В проектното предложение целите и резултатите от проекта съвпадат с тези на цялата схема.

Въпреки, че проектопредложението трябва да съответства на целите на схемата, е погрешно при попълване на формуляра да се копират целите на програмата. Целите на предложението трябва да показват какво ще бъде постигнато с изпълнението на този проект, а резултатите да посочват конкретни постижения, продукти, съоръжения, които ще бъдат придобити или извършени след приключването на дейностите.

3. Грешки във формуляра на предложението

Индикатори за мониторинг
Индикаторите често не са измерими и не са постижими само с изпълнението на проектопредложението. Често липсват начална стойност и планирана стойност, както и датата, към която ще бъде постигната.

В таблицата за продължителност на проекта "План за действие", отделните дейности не са правилно изписани

В таблицата за продължителност на проекта "План за действие" се посочват необходимите месеци за изпълнението на проекта за всяка отделна дейност. Често допускана грешка е кандидатите да не изтрият дадените за пример полета, а да нанасят директно върху тях. По този начин да се получи объркване и неразбиране на таблицата.

Във формуляра често липсва датата на подписването му.
Тази дата трябва да се изпише при попълване на формуляра за кандидатстване.
Дата
Подпис

Невярно попълване на бюджета
Неточно попълване на бюджета по редове и пера разходи.

ДНЕВНИК


Тагове:   какви,   ОП,   кандидатите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3374628
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930