Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2007 22:48 - На лов за инвеститори с пари от ЕС
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1107 Коментари: 0 Гласове:
0Български фирми могат да получат директно финансиране от Брюксел по програма с бюджет от 3.6 млрд. евро С обществени пари да се привличат частни инвестиции за развитие на малки и средни предприятия (МСП).

Това може да стане със средства от инициативата JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises - "Съвместни европейски ресурси за микро-до средни предприятия"). Тя насърчава създаването на финансови продукти, които да премахнат "дупките" при финансирането на МСП. Така накратко обобщи философията на JEREMIE нейният президент Марк Шублин на семинар на тема "Нови възможности пред бизнеса след влизането на България в ЕС". Инициативата JEREMIE беше обявена преди година и половина. Досега 19 държави са заявили участието си в нея и са предложени за одобрение 220 проекта. Оперативно обаче JEREMIE стартира през 2007 г. в рамките на кохезионната политика на ЕС за новия програмен период до 2013 г. Другите две инициативи са JASPERS ("Съвместна помощ за подпомагане на проекти в европейските региони") и JESSICA ("Съвместна европейска помощ за устойчиви инвестиции в градска среда").

По модел на JEREMIE в България

ще бъде създаден фонд на фондовете с холдингова структура, който след конкурс ще сключва договори с посредници - банки и други финансови институции, които да гарантират или да отпускат кредити на стартиращи и иновативни МСП. "Предвиждат се облекчени условия по кредитите, които ще бъдат определяни от фонда. На финансовите посредници ще се предложи да управляват ресурс от 200 млн. евро", обяви Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката. Тази сума е предвидена в оперативна програма "Конкурентоспособност" за седемгодишен период, а само за 2007 г. ще трябва да се усвояват 37 млн. евро по приоритетна ос "Финансови ресурси за развитие на предприятията". Управлението на холдинговия фонд ще бъде възложено на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). "Предимствата на избора са, че ЕИФ има богат опит при управление на рисков капитал за МСП и признание на службите на еврокомисията", уточни Атанас Кирчев, който ръководи дирекцията "Предприсъединителни програми и проекти" в МИЕ. Холдинговата структура ще има право да повишава капитала на МСП чрез дялово участие и след като се развие фирмата, да продаде акциите си.

Нина Радева каза, че при разработката на проекта за холдинга не е предвиждано да се сключват договори с частни фондове за рисков капитал, но е възможно този въпрос да бъде обсъден. Още повече че в представянето на JEREMIE Марк Шублин обърна специално внимание на възможностите, които предоставя инициативата на частни фондове, включително и чрез вземания и секюритизация (виж схемата). Иво Прокопиев, председател на КРИБ, отбеляза, че тази схема може много бързо да заработи, тъй като в България има специален закон, който регламентира дейността на акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). По данни на Комисията за финансов надзор в България има шест АДСИЦ, които са лицензирани да извършват секюритизация и вземания посредством дружества. "АДСИЦ могат да подпомагат малките и средните фирми при кредитирането, като се включат в схемите на гаранционните фондове, но са най-подходящи при схемите за секюритизация на кредитите, които се отпускат от банките", каза Светлозар Каранешев, изпълнителен директор на "Алфа кредит мениджмънт". По същата схема за секюритизация по програма за финансиране на МСП, предлагана по JEREMIE, фондовете за рисков капитал предпочитат да инвестират в капитала на фирми сравнително дългосрочно - средно между 5 и 7 години. Например, ако фондът може да участва в капитала на МСП с 30 единици, тогава финансовите възможности на малкото предприятие нарастват на 130 единици, докато целта на гаранционните фондове е да покрият риска на кредитоискателя пред банковата институция. Затова според Каранешев гаранционните фондове е по-добре да бъдат самостоятелни институции. Такива в момента са Българската агенция за експортно застраховане и специализираните фондове за енергийна ефективност и за микрокредитиране, които работят успешно.

И малките на фондовата борса

Неизползвана, но доста перспективна възможност пред МСП е да се търгуват на Българската фондова борса (БФБ). Според Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ, борсата има готовност да разкрие специален сегмент за търговия на МСП със започващ бизнес и с рискови за финансиране проекти. Този сегмент може да стартира още през есента. Процедурите за листване на книжата на една фирма на БФБ струват между 15 и 25 хил. лв. Тези пари може да бъдат отпуснати от обявения ресурс от 200 млн. евро. "В борсата ще мислим за облекчаване на административните процедури и на таксите за тези компании", каза Илкова. Според нея подобни действия трябва да предприеме и Комисията за финансов надзор. Листването на МСП на фондовата борса ще им позволи да намират лесно финансиране, а на инвеститорите - да получат пълна информация за риска от капиталовложението си.

Директно финансиране от Брюксел

Допълнителна възможност за българските МСП да привлекат инвестиции е Първата рамкова програма за конкурентоспособност и иновации на ЕС. Тя беше приета наскоро от европарламента (виж карето). "Все още обаче в България няма оперативен орган по програмата", предупреди евродепутатът Лидия Шулева. Според нея българските фирми ще могат да кандидатстват за финансиране на проекти директно в Брюксел. В новата програма са предвидени средства за насърчаване на предприемачеството и иновационната култура. Одобреният преди месец от ЕК план за действие по програмата включва 23 въвеждащи мерки за 2007 г. Всяко предложение за финансиране по грантовете, предвидени в работната програма, и по съпровождащите я мерки ще се оценява на базата на критерии за селекция и избор, обявени в съответните покани за участие. Според бившия вицепремиер един от най-често срещаните отговори, които получават представителите на МСП, когато искат финансови средства, е "чукате на погрешната врата" или "сбъркали сте адреса". "Тук е мястото да спомена, че еврокомисията възприема подхода "Няма погрешни врати, няма затворени врати". И това осигурява достъпа на МСП до всички съществуващи възможности. Крайно време е и нашите институции да възприемат този подход", препоръча Шулева.
Георги ВУЛОВ, КАПИТАЛ


Тагове:   лов,


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 2509874
Постинги: 292
Коментари: 876
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Август, 2018  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031