Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2007 08:33 - Националният доверителен екофонд набира проекти за безвъзмездно финансиране
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1192 Коментари: 0 Гласове:
0



Националният доверителен екофонд (НДЕФ) продължава да набира проекти за безвъзмездно финансиране. Те са с оставащите средства по споразумението за суап "Дълг срещу околна среда" между правителствата на Р. България и Конфедерация Швейцария.

Фондът финансира проекти в четири приоритетни области:

– ликвидиране на замърсявания, настъпили в миналото. Тук се включват третиране на опасни отпадъци и вещества. Също и намаляване замърсяването на питейна вода или храни, замърсени с тежки метали, токсични органични съединения или други вредни химикали.

– намаляване замърсяването на въздуха - намаляване на здравния риск от високи концентрации на прах, серни и азотни окиси, олово и други токсико-химични фактори в населени места. Финансират се проекти, които имат за цел намаляване на парниковите газове: въглероден двуокис, метан, хлорфлуоровъглероди.

– опазване чистотата на водите. Приоритетни в тази област са проекти за общински и промишлени пречиствателни станции за отпадни води във водосборния район на река Дунав и общински и промишлени пречиствателни станции за отпадни води във водосборния район на Черно море.

опазване на биологичното разнообразие. По тази линия се финансират проекти за развитие на инфраструктурата в защитени територии с цел опазване на защитени животински и растителни видове и техните местообитания. Както и мониторинг и инвентаризация на биологичното разнообразие и устойчиво използване на компоненти за създаване на социални алтернативи.

С предимство ще се ползват капиталово-инвестиционни проекти от публичния сектор (от общини, НПО и др.), чиято реализация води до директен екологичен ефект.

По-голяма тежест при класиране ще се дава на проектите, които са в напреднал стадий на подготовка и тяхното изпълнение може да започне веднага след евентуалното им одобрение. За целта е необходимо да е изготвен работен проект, да е осигурено необходимото съфинансиране и да са налице предпоставки (организационни, финансови и технически) за нормална последваща експлоатация и за достигане на очаквания екологичен ефект.

Кой може да кандидатства:

За финансиране от НДЕФ могат да кандидатстват български общини, национални институции, неправителствени организации, научни институти, държавни, общински и частни фирми или организации и неправителствени организации, имащи съдебна регистрация отпреди минимум 2 години.

Финансиране:

НДЕФ предоставя финансиране в размер до 30% (тридесет процента) от общата стойност на проекта под формата на дарение. При определени обстоятелства, след предварително съгласуване с Консултативния съвет, Управителният съвет може да одобри финансиране в по-голям размер.

Краен срок:

Предложения за финансиране се приемат в офиса на НДЕФ текущо, но препоръчителния срок за представяне на предложенията за реализация на проекти е до 31 юли 2007 г.

Повече информация можете да намерите на интернет страницата на Националния доверителен екофонд.

в. ДНЕВНИК


Тагове:   Националният,   набира,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3371216
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930