Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2007 18:04 - Има средства за всичко, важното е как да си ги вземеш, казва Красимир Попов
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1462 Коментари: 0 Гласове:
0



Фондовете от ЕС финансират дори кръжоци по танци Искаме от Европа пари и на български Има средства за всичко, важното е как да си ги вземеш, казва Красимир Попов
Красимир Попов е шеф на дирекция "Европейски фондове, международни проекти и програми" в Министерството на труда и социалната политика. Това е дирекцията, която пряко отговаря за оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Тя е сред шестте програми, по които ще идват парите от Европа. При това една от най-големите, защото по нея са предвидени 1,214 милиарда лева в следващите 7 години. Освен това е и програмата, по която се предполага, че ще кандидатстват най-голям брой хора.

- Г-н Попов, кога може да започне кандидатстването за парите от европейските фондове, които се управляват от социалното министерство?
- До юни. Правим всичко възможно дотогава да сме готови. Не всичко обаче зависи от нас. В момента нито една страна не е стартирала с оперативните програми за периода 2007-2013 година. Причината е, че нормативната база се забави доста. Но за 2007 г. са предвидени около 78 млн. евро.
- За какви проекти са предназначени те?
- Ще стартираме преди всичко с програми за финансиране в сферата на пазара на труда, безработицата, инвестиции в квалификацията на заетите лица. В областта на образованието ще започнем с проекти, касаещи качеството и достъпа до него. В сферата на социалното включване пък - с проекти за хора, които
не могат без грижи за тях
- Какъв проект трябва да напише човек на тема безработица например, за да спечели европейски пари?
- За безработните лица има два входа към системата - единият е директно през бюрата за труда. Другият е чрез работодателите. Ако един шеф на фирма има нужда от хора, за да разшири своя бизнес, нека да напише проект, с който да кандидатства за тяхната квалификация и впоследствие да ги назначи на работа. Очакваме работодателите да правят схемата на обучението съобразно техните изисквания.
- Как би изглеждал такъв проект за обучение?
- Формулярите за кандидатстване сега са максимално опростени. Работодателят казва - аз имам такъв и такъв бизнес. Той е в съответствие с приоритетите на регионалното планиране. Или пък не е в съответствие, но ще допринесе за развитието на региона. Имам нужда да обуча еди-колко си лица в такава и такава степен на квалификация.
- Има ли изискване работодателят след това да назначи хората, които обучи?
- Зависи. Ако става въпрос за заети лица, логично е те вече да са назначени и само да се повишава квалификацията им. Ако става въпрос за безработни, следва определен процент от тях да бъдат назначени. Но не е възможно броят на обучените да е равен на броя на заетите.
- Какви други проекти могат да се пишат?
- В приоритета "Достъп до образование" има една интересна възможност за читалища и спортни клубове. Приемат се проекти за участие на учениците в извънкласни форми на организиран живот.
- Т. е. Европа дава пари за кръжоци?
- На практика да. Защо да не спортуват, да не учат танци?
- Какво трябва да направи едно читалище, за да вземе пари за курс по китара например?
- Просто да развие проектното предложение.
Да види колко деца имат интерес
да участват в курс по китара, да напише в сравнително проста апликационна форма, че еди-колко си деца трябва да бъдат обучени на еди-какво си, това ще се случи еди-как си и да поиска средства за всичко.
- Възможно ли е по този път да кандидатстват спортни отбори?
- За висш спорт няма средства. Но ако тези отбори направят клубове, които се занимават с масов спорт и спорт за деца в извънкласно време, няма проблем да кандидатстват.
- А какви суми се отпускат?
- Това вероятно ще се реши през май. Но по повечето приоритети няма да има горен праг. По-скоро ще има долен, защото институционалните усилия не си струват за суми, по-малки от 5-10 хиляди евро.
- Защо няма горен праг?
- Защото водещите са представителите на целевите групи. Ако някой работодател има голям брой работници, които трябва да се обучат, защо да не получи всички необходими средства?
- Какви разходи се покриват по оперативните програми?
- Развитие на човешките ресурси е малко по-особена от останалите. По нея се покриват така наречените "меки мерки". За инфраструктура и оборудване могат да се харчат до 10% от сумата. По тази програма се плаща за услуги. Например за квалификация, за персонал.
- Заплатите на екипа, който движи проекта, признават ли се като разход?
- Да, те са в т. нар. индиректни разходи.
- Има ли възможност човек да реши, че има добра идея, и да кандидатства за европейски пари. Или проектите са само за фирми и организации, вече занимавали се с това, за което искат пари?
- Има такава възможност. В самата оперативна програма са предвидени пари, с които да обучим потенциалните кандидати за финансиране.
- Битува мнението, че само определен кръг хора и фирми се уреждат до европейските пари. И няма начин човек да спечели проект, ако не му го напише специализирана фирма. Може ли да се кандидатства без връзки?
- Аз не споделям това мнение. Но в него има частица истина. Вярното е, че предприсъединителната помощ изискваше сериозен капацитет от страна на потенциалните кандидати. Всичко бе на английски. Процедурите бяха сложни. Имаше изключителна конкуренция, която стигаше
до 10 кандидати за един проект
Това означаваше, че само най-опитните могат да стигнат до предприсъединителната помощ. А ясно е, че опитните не са толкова много.
Но за програмите, които ползваме като член на ЕС, не е така. Първо - езикът на кандидатстване е български.
Второ - процедурите за поддоговаряне или са по Закона за обществените поръчки, или са много близки до него. Трето - има достатъчно пари. И
не очакваме кой знае
колко силна конкуренция
Има достатъчно средства, за да можем да финансираме повечето проекти. Докато преди се случваше да има добър проект, а да не може да бъде финансиран.
- Сумата за усвояване тази година е малка в сравнение с това, което ще получим в следващите години. Кога ще потекат големите пари?
- Общата стойност на програмата до 2013 г. е 1,214 милиарда лева. По години
парите нарастват постепенно
защото предполагаме, че в началото ще има нисък капацитет за усвояването им.
- Значи да не се притесняват хората, че ако не действат бързо, ще изпуснат парите.
- Не изпускат срока. Могат да кандидатстват, когато поискат в следващите 7 години. Първо има предвидени средства.
- Какъв съвет бихте дали на хората, които биха искали да кандидатстват, но още се чудят как. Към кой бизнес да се насочат?
- Не е толкова важно какъв им е бизнесът. Оперативните пари са така направени, че може да се вземе пари за почти всичко, стига да бъде представено по отговарящия на критериите начин.
По-скоро човек трябва да се запознае с целия спектър на програмни документи, за да намери своето място в различните оперативни програми.

Владимир Йончев, в. СТАНДАРТ


Тагове:   как,   казва,   средства,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3371840
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930