Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2007 00:21 - Стипендиантска програма за млади журналисти от Балканите
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1203 Коментари: 0 Гласове:
0



Фондация The Robert Bosch Stiftung и  ERSTE обявиха на 19 март новата си стипендиантска програма за млади журналисти от Балканите.

Инициативата се осъществява в сътрудничество с Балканската мрежа за разследваща журналистика  (Balkan Investigative Reporting Network,
BIRN). В рамките на програмата ще се дава възможност на 10 репортера да направят обстойни изследвания, които ще бъдат публикувани в специално издание.

Тъй като балканските новинарски медии трябва все повече да отразяват комплексни въпроси с регионално и общоевропейско значение, програмата има за цел да поощри развитието на качествена журналистика и балансирано отразяване на събитията, които се случват в региона и в Европейския съюз.

Конкурсът е предназначен към журналисти под 35 годишна възраст от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Румъния или Сърбия. За да участват, те трябва да предадат предложения за разработки на тазгодишната тема -  Мобилността.

Одобрените кандидати ще получат стипендия в размер на 2000 евро и командировъчни за път до 2000 евро. Комисията ще награди един от участниците с възможност за професионална специализация в размер на 8000 евро.

Основните идеи са в сферата на отварянето на границите и премахването на бариерите за свободното движение на хора, стоки, капитали, услуги, информация и идеи, както в балканския регион, така и в ЕС. Организаторите отправят покана за интересни и важни разработки, изследващи влиянието на пречките за мобилността върху политическите, икономическите и социалните обществени въпроси.

Десет стипендиатни ще бъдат избрани на базата на предложенията им за разработки, които трябва да включват трансгранични изследвания за балканския регион и за страните членки на ЕС, да описват примери за сътрудничество или липсата му, да правят съпоставки и да подчертават полезните практики в областта.

Одобрените кандидати ще участват в стажантска програма, която включва встъпителен семинар във Виена. Те ще бъдат напътствани от местни редактори, ще имат възможност да пътуват до страни в региона и ЕС, ще участват в заключителен семинар и церемония за награждаването в Берлин.

Репортажите ще бъдат публикувани в края на годината и ще бъдат разпространени на всички местни езици и на английски, и немски.

Крайният срок за кандидатстване е 27 април. Бланки и напътствия за кандидатстване се намират на сайта на BIRN.

Екатерина Войнова, в. Дневник


Тагове:   млади,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3372332
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930