Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2007 17:50 - СТАРТ НА ИНФОРМАЦИОННАТА КАМПАНИЯ НА МФ - ЕВРОФОНДОВЕ "БЪДЕТЕ АКТИВНИ"
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1983 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2007 17:52


Министерството на финансите днес стартира с пресконференция информационната си кампания за насърчаване на усвояването на средствата по Еврофондовете „Бъдете активни".

В песконференцията участваха министърът на финансите Пламен Орешарски, заместник-председателят на БСК Камен Колев, председателят на КРИБ Иво Прокопиев, съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков и директорът на МБМД Мира Янова.

„Вие знаете, че усвояването на средствата от ЕС е двустранен процес. Държавната администрация представя процедурите, но бенефициентите са тези, които трябва да бъдат активни. Те имат възможност със своите идеи и проекти да усвоят този огромен ресурс от 7 милиарда евро за 7 години.", заяви министърът на финансите Пламен Орешарски при представянето на старта на информационната кампания.

Орешарски посочи, че целта на кампанията е да няма критики за липсата на достатъчно информация.

Министърът на финансите посочи, че кампанията е разработена по начин, който да обясни на разбираем език същността, приложението, механизма на действие и начинът на усвояване на Европейските Структурни фондове, както и тяхното разпределение като финансов ресурс по Оперативните програми. Целта на МФ е да насърчи активното участие на българската общественост в тези процеси, което в последствие да спомогне за повишаването на качеството на живота.

Общата стойност на кампанията е 2 250 000 лева. Партньори на МФ са браншовите организации КРИБ и БСК , както и неправителствената организация ЦИР.

Кампанията съдържа информационна и рекламна част, като работата по информационната част е разпределена между партньорите. МФ отново ще представи Националната стратегическа референтна рамка и седемте оперативни програми. От министерството ще представят на редица срещи и семинари стъпките при кандидатстване по проекти, правилата за одобряването им и възстановяването на разходите.

Александър Божков заяви, че в момента страната ни се намира в коренно различна ситуация, в сравнението с кандидатстването по предприсъединителните фондове. „Обикновено парите са малко и администрацията се опитва да ги крие за да ги насочи към свои хора". Сега има много пари, които трябва да бъдат раздадени и натискът върху администрацията е успешно да раздаде тези пари, посочи той.

Мира Янова от МБМД представи социологическо проучване за готовността и информираността за структурните фондове, проведено през февруари. Резултатите от проучването показват, че 59% от бенефициентите очакват да усвоят фондовете изцяло или в по-голямата им част. 44% от анкетираните журналисти имат подобна нагласа към степента на усвояемост. Като най-големи трудности при усвояването на фондовете бенефициентите посочват тежките бюрократични процедури - 48%, липсата на информация за финансиране - 46% и липсата на средства за проектите - 31%. Същевременно 62% от журналистите посочват липсата на практическа информация като основна трудност (само 29% от бенефициентите споделят това мнение), както и неумения за разработването на проекти-55%. Корупцията е посочена като пречка от 32% от журналистите и едва 1% от бенефициентите.

Портал ЕВРОПА



Тагове:   кампания,   МФ,


Гласувай:
0



1. rpram - Умеем ли да се самооценяваме?
20.03.2007 19:36
Като бенефициент, работил със средства от Предприсъединителните фондове мога само да кажа, че журналистите имат по-точна преценка за нашите възможности и готовност за усвояване на средства от Структурните фондове.
цитирай
2. tangram - Не
20.03.2007 22:32
Наистина, журналистите са прави - НЯМА практическа информация и яснота в стъпките на кандидатстване по нито една програма - всичко до сега е тънало в корупционен мрак и мъгла. Дано тази инициатива подпомогне и насърчи бизнеса към по-смели действия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3374627
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930