Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2007 21:51 - ПОДПИСАНИ ФИНАНСОВИ СПОРАЗУМЕНИЯ ПО ФАР "ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО"
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 930 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес зам.-министърът на финансите Любомир Дацов и Ръководителят на делегацията на ЕК в България Майкъл Хъмфрис подписаха Финансовите споразумения между Република България и Европейската комисия по програма Фар за трансгранично сътрудничество за 2006 г. България - Гърция, Македония, Румъния, Турция и Сърбия, съобщиха от министерството на финансите.

Подкрепата от ЕС за ТГС с Гърция е на стойност 20 млн. евро; с Македония - 3 млн. евро; с Румъния - 8 млн. евро; с Турция - 7 млн. евро и със Сърбия - 4 млн. евро - заяви след подписването зам.-министърът на финансите Любомир Дацов. Той допълни, че 2006 г. е последната финансова година за подкрепа по програма ФАР и уточни, че финансовото участие на Република България и за петте споразумения е изразено в национално съфинансиране по проектите с инвестиционен компонент и е в размер на 10 милиона 205 хиляди евро.

Любомир Дацов представи и някои от проектите в Споразуменията, които той определи като най-мащабни: „Рехабилитация на път II-86 Чепеларе - Соколовци и изграждане на обходен път край Рудозем"; „Рехабилитация на път І-7 Ямбол-Елхово" и „Повишаване безопасността на движението по пътя Е79, Дупница - Кулата".

Друго основно направление на помощта по ТГС е опазването на околната среда, като са включени проекти за прогнозиране на наводненията в басейна на река Марица/Еврос и за интергрирано използване на термо-минералните води от гео-термалната система на река Ерма/Илидица. Предвиден е и проект в областта на туризма за развитие на Туристически център Перперикон.

В програмите за всяка граница са включени грантови схеми, подкрепящи чрез малки местни проекти устойчивото икономическо развитие на регионите чрез подобряване на инфраструктурата, насърчаване на икономическите връзки и ефективно използване на природните ресурси. Предвидени са също мерки от типа "хора за хора", насочени директно към населението и даващи възможности за сътрудничество между институции и организации от двете страни на границата - уточни още Дацов.

Майкъл Хъмфрис също отбеляза, че това подписване на финансови меморандуми между България и ЕК по програма ФАР е последното, защото България вече е пълноправен член на ЕС. Той допълни, че развиването на добри взаимотношения между хората от двете страни на границата е от изключително значение и затова е важно, че проектите по финансовите споразумения са не само в областта на инфраструктурата и околната среда, а има и мерки от типа „хора за хора".

Портал ЕВРОПА


Тагове:   фар,   сътрудничество,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3372106
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930