Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2007 08:14 - И ЛОЗАРИТЕ - С ПРАВО НА СУБСИДИИ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 2654 Коментари: 0 Гласове:
0



Ще насърчаваме производството на десертно грозде, защото в ЕС има пазар на този продукт.

Думите са на земеделския министър Нихат Кабил. Освен това в страните от общността една чепка десертно грозде без семки струва 2,50 евро, а със семки - 2 евро – достатъчно основание да се положат грижи и внимание към тези лозя.

Ежегодно да се финансира изкореняването и презасаждането на 1000 хектара лозя за десертно грозде, предвижда национална програма за насърчаване на производството на тези сортове до 2020 г., разработена от Министерството на земеделието и горите.

Предвидено е да се увеличат и подмладят сегашните площи с десертни сортове, да се стимулира производството на трапезно грозде и страната ни да започне да възвръща някогашните си позиции в челната петица на световните износители. Намеренията са още през тази година да бъдат засадени 200 ха с нови десертни лозя. Всяка година о площите ще се увеличават до 2000 ха нови терени през 2015 г. и до 2500 ха – през 2020 г. 19 700 хектара ще са площите с десертни лозя според договореността с Европейския съюз.

Пресилено ще е да се каже, че програмата идва точно навреме, защото тя е закъсняла. От 2002 г. досега България не е изнесла и килограм десертно грозде на международния пазар, а преди по-малко от 20 години (1980-1990), страната ни е била на четворто място в света по този експорт.

Докато през 1980-90 г. България е била на четвърто място по износ на десертно грозде на световния пазар, от 2002 г. страната ни не е експортирала и килограм. През 2005 г. за площите с десертни сортове са били едва 9137 ха, въпреки че през 2001 г. са били засадени над 13 000 хектара. Само за това време (2001-2005 г.) производството е намаляло почти 3 пъти. Факт, напълно обясним с липсата на износ и свитото потребление у нас (само по 3 кила грозде на човек годишно).

Програмата има за цел да стимулира производството на трапезно грозде. Амбицията е през 2015 г. да произведем 27 200 т , а през 2020 г. - 91 800 тона. А още по-амбициозно е декларираното желание инвестициите в производството на десертни сортове грозде да се възстановят до 4-5 години от влагането им.

За да се изпълни предвиденото в програмата, несъмнено ще помогнат и субсидиите от Европейския съюз. За да ги получат,
производителите на грозде у нас трябва да идентифицират своите стопанства в Областните земеделски служби. Съветът на Росица Горанова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното, е собствениците на лозя да създават по-големи стопанства, за да може всички да се възползват от европомощите. Отваря се голяма възможност по мярката за преструктуриране и конверсия на лозята, тъй като те ще могат да преместят своите стопанства на по-добри терени, да сменят сорта на произвежданото грозде и да увеличат броя на лозите в хектар.

Петър Симеонов, ФЕРМЕР



Гласувай:
0
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 2431072
Постинги: 292
Коментари: 876
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Декември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031