Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2007 23:02 - НАД 1.2 МЛРД. ЕВРО ЗА ИНВЕСТИЦИИ В ЧОВЕШКИ КАПИТАЛ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 897 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.03.2007 23:03


Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" предвижда финансиране и за бизнеса Вестник "Капитал" продължава рубриката "Как да се конкурираме в ЕС". Тя стартира през ноември 2006 г. в брой 44 на вестника. Съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката представихме оперативната програма "Конкурентоспособност", която е изцяло насочена към финансиране на малки и средни предприятия (МСП) и е с бюджет 1.3 млрд. евро.

В четири поредни броя на "Капитал" съвместно с екип от експерти на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) представяме приоритетите на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". В нея е концентриран над 1.213 млрд. евро финансов ресурс, като 85% са предоставени по линия на Европейския социален фонд, а останалите 15% са от държавния бюджет. Това е втората от седемте оперативни програми, по които България ще усвоява средства от структурните и Кохезионния фонд на ЕС от 2007 г. до 2013 г.

Производителност на труда България е на едно от последните места в ЕС въпреки стабилния ръст на икономически растеж, който се наблюдава през последните няколко години.

Една от причините е ниската степен на участие в различни форми на повишаване на квалификацията чрез системата за учене през целия живот. Сред факторите, които оказват значително влияние върху равнището на производителността на труда и адаптивността на заетите лица, са липсата на адекватни познания по информационни и комуникации технологии и чужди езици, както и нис­ките разходи на предприятията за продължаващо професионално обучение. Все по-ясно се очертават диспропорциите в съотношението търсене - предлагане на пазара на труда. Изиск­ванията на бързо променящия се бизнес сектор се разминават с качеството и структурата на предлаганото образование.

Поради тази причина в приоритетно направление 2 "Повишаване на производителността и адаптивността на заетите" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" е предвидено финансиране за подпомагане на българските предприятия в три основни насоки:

- повишаване на адаптивността на работната сила

- насърчаване на гъвкавостта на пазара на труда

- подобряване на условията на труд в предприятията.

Как да кандидатстват фирмите

Фирмите могат да кандидатстват за включване на техните работници и служители в курсове за квалификация и преквалификация, за обучение по чужди езици и информационни и комуникационни технологии, както и обучение, свързано с въвеждането на нови технологии и машини в производствения процес. За тези типове дейности са предвидени над 140 млн. евро за седемгодишния период на програмата от 2007 до 2013 г.

Работодателите ще получат финансиране и за въвеждането на нови и иновативни модели за организация на труда в предприятията и разработване на организационни стратегии за управление на човешките ресурси, гъвкави форми на заетост и насърчаване на мобилността на работната сила. В рамките на това направление бизнесът ще бъде подпомогнат с около 28 млн. евро. Предвидено е финансиране за споделяне на едно работно място, работа на непълно работно време, ротация на работното място, работа на плаващо работно време, както и насърчаване на дистанционната работа.

Работодателите ще бъдат насърчавани да наемат хора от различни региони, като се предоставят стимули, свързани с осигуряване на транспорт до работното място. Стимули са предвидени и за работниците и служителите за участие в програми за придобиване на следдипломна квалификация.

Програмите и проектите, които са свързани с квалификацията на работниците, управлението на човешките ресурси и гъвкавостта на пазара на труда, ще се реализират чрез Агенцията по заетостта по предварително оповестени на заинтересуваните страни процедури и правила.

Финансиране за подобряване условията на труд

Основните проблеми на значителна част от българските фирми са остарелите производствени процеси и технологии в резултат от липсата на достатъчен ресурс, научноизследователска и развойна дейност и фрагментираност на отраслите, които водят до влошени условия на труд и уязвимост от страна на конкурентите от общия европейски пазар. Технологичните процеси, машини и съоръжения в предприятията трябва да отговарят на минималните изисквания за осигуряване на безопасност и здраве при работа и на съществените изисквания към продуктите. Независимо от липсата на достатъчен финансов ресурс в редица случаи прилагането на технически решения и внедряването на нови технологии, както и осигуряването на ново работно оборудване е единствената ефективна мярка за защита на работещите и подобряване на качеството на труд и живот. За постигането на тази цел оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" разполага с ресурс над 20 млн. евро и ще подпомага дейности за подобряване на условията на труд в предприятията, които са свързани с:

- реконструкция и модернизация на съществуващи обекти

- внедряване на нови и модернизиране на съществуващи технологии, машини и съоръжения

- обезопасяване на машини и съоръжения и други.

Превантивните системи за мониторинг и контрол на рисковете за здравето и безопасността на работното място и прилагането на стандарти за управление на дейността по безопасност и здраве на работното място ще подпомогнат българските работодатели да модернизират организацията на труда и успешно да управляват промените и развитието на предприемаческата култура и поведение. Дейностите в тази насока, които ще бъдат подкрепени от оперативната програма, предвиждат специални програми за:

- изграждане на интегрирани системи за управление на дейността по безопасност и здраве при работа

- разработване на стандарти за качество в дейността по безопасност и здраве при работа като част от системата за качество в предприятията

- усъвършенстване на системата за оценка и контрол на професионалните рискове чрез прилагане на секторни и иновативни подходи

- разработване на инструменти за мотивация към повишаване на качеството на труд.

Фирмите могат да получат финансиране и за развитие на системи за корпоративна социална отговорност и въвеждане на изискванията на социалните стандарти в предприятията, което има за цел да подобри условията на труд, а работните места да станат по-привлекателни и по-конкурентоспособни.

Програмите и проектите за подобряване на условията на труд в предприятията ще бъдат реализирани от фонд "Условия на труд" по предварително оповестени на заинтересуваните страни процедури и правила.

* Авторът е директор на дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в МТСП


КАПИТАЛ


Екипът на Консултантска компания ТАНГРАМ може да подготви Вашето проектно предложение за кандидатстване по тази програма.

За повече информация се обадете на тел.: +359 2 8 68 68 71 или на GSM: +359 887 63 41 23 или ни пишете на e-mail: info@tangram-bg.com


www.tangram-bg.com


Тагове:   капитал,   млрд,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 2521609
Постинги: 292
Коментари: 876
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930