Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2007 11:16 - ТРЪГВАТ ТЪРГОВЕ ПО СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 998 Коментари: 0 Гласове:
0



Няма да се чака одобрение от Брюксел Провеждането на търгове по проекти, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз, може да започне още преди Брюксел да одобри българските оперативни програми. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба след решение на кабинета в сряда. Правителството одобри правилата за допустимост на разходите по седемте оперативни програми. Вносителят - Министерството на финансите, не отговори на въпросите на "Дневник" до редакционното приключване на броя.

Търгове и конкурси ще могат да се провеждат само от агенциите, които получиха акредитация от Европейската комисия. Те ще могат да сключват договори с изпълнителите до половината от общия размер на годишните финансови средства за поемане на ангажименти по съответната оперативна програма за 2007 г., се казва в съобщението.

За допустими ще се смятат разходите по оперативните програми, извършени в периода между 1 януари 2007 г. и 31 декември 2015 г. Те трябва да са направени за дейности под контрола на управляващия орган. За недопустими се считат разходите, свързани с изплащането на глоби, финансови санкции за разрешаване на спорове, за гаранции, осигурени от банка. Няма да се признават за разходи и някои договори с подизпълнители. Такива са тези, които увеличават разходите за изпълнение на дейността, без да създават добавена стойност, както и договорите с посредници и консултанти, в които плащането е определено като процент от общия разход за дейността.

До юни ресорните министерства по оперативните програми трябва да са готови с конкретните правила за допустимост. Те трябва да включват точно описание по отделните компоненти и дейности, включително разходите за заплати, собствени приходи и други.

В сряда правителството определи и условията и реда за определянето на изпълнител от страна на бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от структурните фондове на ЕС и от програма ФАР. По този начин ще се уреди нерегламентираната досега уредба, която е свързана с изразходването на публичните финанси от частни субекти, които не са възложители по Закона за обществените поръчки, се казва в съобщението. Според експерти това означава, че са приети правилата, по които компаниите ще могат да избират подизпълнителите. С приетото постановление ще се регулират проектите в строителството, предоставянето на услуги и доставката на стоки.

Тези условия и ред ще се прилагат за случаите, при които размерът на финансовата помощ е по-голям от 50% от общата стойност на одобрения проект. Когато той е по-малък или равен на 50%, изпълнителните агенции ще могат да определят праговете, над които да се прилагат новите условия. Предвидени са четири процедури за избор на изпълнителите. Това са открит избор, ограничен, пряко договаряне и избор на подходяща оферта.

DNEVNIK.bg



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3364447
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031