Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2007 16:34 - ОТ ДНЕС МОГАТ ДА СЕ ПОДАВАТ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ ОТ ЕС
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1096 Коментари: 0 Гласове:
0



От днес могат да се подават заявления за директни плащания от ЕС

От днес - 05/03/2007 - започва подаването на заявленията за директните плащания от ЕС по Схемата за единно плащане на площ. Това съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на пресконференция в МЗГ. Срокът за подаване на заявленията е до 15 май тази година. Заявления за подпомагане, подавани по-късно от 25 календарни дни след последния ден за подаване т. е. след 11 юни, няма да се приемат. За да облекчим в максимална степен земеделските ни стопани взехме решение тези заявления за подпомагане да бъдат подавани до Разплащателната агенция, но чрез Общинските ни служби по земеделие и гори, информира министър Кабил.
Той подчерта, че за да получат първите преки плащания на площ, земеделските стопани трябва да се направят две стъпки. Първата е да бъдат регистрирани в Системата за идентификация на земеделските парцели /СИЗП/ и същевременно да са идентифицирали ползваните площи в системата. Втората крачка е подаването на заявленията за получаване на помощите от Европейския съюз по Схемата за единно плащане на площ и националните доплащания до Разплащателната агенция чрез Общинските служби по земеделие и гори, когато ще получат своите уникални и идентификационни номера .
Заявлението е адаптирано спрямо нашите специфични условия. Подобно заявление попълва всеки земеделски производител в Европейския съюз, посочи министър Кабил.
На 28 февруари т. г. изтече срокът за предварителната регистрация на земеделските стопани в нашата страна и идентификацията на земеделските площи, подлежащи на субсидиране. Тази кампания стартира през месец ноември миналата година, и се извърши във всичките 28 области на страната, 264 общини и над 4 480 землища, припомни министър Кабил. Земеделските стопани, които не са успели да идентифицират ползваните от тях площи до 28 февруари т.г., могат да го направят до 15 май едновременно с подаването на заявлението до Разплащателната агенция чрез Общинските служби по земеделие и гори.
До края на миналия месец регистрираната площ е малко над 29 950 000 дка, като регистрираните в системата идентифицирали своите площи, които обработват като земеделски стопани са 61 363. Те се разделят на 5 005 юридически лица с обща площ 21 662 470 дка и 56 358 физически лица регистирали и идентифицирали 8 288 990 дка. Към настоящия момент са регистрирани близо 80 % от площите на обработваемите земи и трайните насаждения, информира министър Кабил.
Той припомни, че минимално допустимият за подпомагане размер на стопанството е 0,5 хектара за трайни насаждения и лозя и 1 хектар за останалите култури. Важно изискване, което ще залегне в попълването на самите заявления, е че в посочения размер на стопанството минималният размер на включените в него земеделски парцели не трябва да е по-малко 0,1 хектар /1 дка/. Стопанства с по-малки размери от посочените няма да полежат на подпомагане по схемата за директните плащания, но това не изключва тяхното обединяване чрез най-различни форми на организации на земеделски производители, за да имат по този начин достъп до европейските средства, подчерта министър Кабил.
Плащанията са предвидени да се извършат в края на тази година, като срокът за изплащане на средставата ще продължава до месец юни 2008 г. Амбицията на МЗГ е да изтегли плащанията по-рано, когато Разплащателна агенция има готовност. Затова започва една по интензивна работа и диалог с банките в нашата страна, защото именно чрез тях стопаните ще получават парите си.
Сумата през първата година по самата Схема за единно плащане на площ е 391 млн. лева, като 118 млн. 45 хил. 419 лв. ще бъдат националните доплащания, които представляват 25 % от Фонда за развитие на селските райони от втория стълб. По този начин се полува сума над 14 лв. преки плащания на декар за първата година, припомни министър Кабил. Земеделските стопани ще получат двете суми -10 лв. по Схемата за единно плаща на площ и около 4 лв. по националните доплащания, паралелно, а не едновременно, защото източникът на финансиране е различен, уточни министър Кабил.
Освен за директните плащания с тези заявления земеделските производители могат да кандидатстват и по другите мерки за подпомагане, съобщи още зам.-министър Бюрхан Абазов

FARMER.bg


Тагове:   Могат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3365096
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031