Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2007 17:29 - МИКРОКРЕДИТИТЕ - ПО-ГОЛЕМИ И ПО-ЛЕСНИ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.03.2007 17:37


Специализираният фонд към МТСП
ще гарантира до 50 000 лв. Гаранционният фонд за микрокредитиране към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) увеличи максималния размер на кредита на 50 000 лева. Досега таванът бе 30 000 лв.

Кой може да кандидатства

- новообразувани и съществуващи микропредприятия

- новообразувани и съществуващи кооперации

- земеделски производители

- занаятчии и занаятчийски предприятия

- дългосрочно безработни (над 1 година)

- безработни младежи (от 20 до 29 години)

- безработни жени

- безработни лица с намалена трудоспособност.

Финансови условия

Облекчават се и условията за разкриване на нови работни места (задължително изискване към кандидатите). От кредитополучателите ще се изисква да наемат поне един човек на постоянен договор при кредит до 25 хил. лв. (вместо 15 хил. лв.). Над тази сума условието е разкриване на минимум две постоянни работни места. Новото е, че сключването на два безсрочни трудови договора на 4-часов работен ден се смята за разкриване на едно ново постоянно работно място на пълен работен ден. Действащите срокове за разкриване на работните места остават без промяна - до 6 месеца от датата на първо усвояване на кредита трябва да бъде разкрито едно работно място и до 12 месеца - второ. Фондът работи с банки партньори. От момента на получаване на съобщение от МТСП за неизпълнен социален ангажимент банката се задължава да олихвява главницата по кредита с договорения лихвен процент плюс надбавка в размер на 8% годишно за срок от 3 месеца от датата на получаване на съобщението. Ако след изтичане на този срок кредитополучателят отново не е изпълнил социалните си ангажименти, банката започва да олихвява кредита с договорения лихвен процент плюс надбавка в размер на 13% годишно.

Срокът на възстановяване на кредитите е:

- за инвестиционни кредити - до 7 години с до 12-месеца гратисен период

- за оборотни кредити - до 36 месеца с до 6 месеца гратисен период.

Фондът дава гаранция пред банка до 70% за съществуващ и до 100% за новостартиращ бизнес. Лихвеният процент е от 6% до 8%. Лихвите за хора в неравностойно положение, занимаващи се с пред­приемачество, са субсидирани. Възможно е до 100% от лихвата да бъде поета от гаранционния фонд, но размерът на субсидията се преценява за всеки конкретен случай.

Предстои включване на две нови банки, партньори на фонда - Инвестбанк и Българска пощенска банка, с което техният брой става девет. Промените в основните парамет­ри ще влязат в сила, когато бъдат подписани анекси към рамковите договори с всички банки. Очаква се това да стане до края на март 2007 г.

Процедура за кандидатстване

- Кандидатите за кредит могат да получат формуляр за кандидатстване в клоновете на една от банките партньори или в местното бюро по труда.

- Документите се подават в избраната от кандидата банка партньор по проекта.

- Банката взема становище по кредита и уведомява клиента.

- В случай на одобрение на кредита от банката партньор, документите на клиента се изпращат в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за разглеждане.

- При одобрение на кредита от МТСП служебно се уведомява съответната банка партньор.

- В случай че няма регистрация за стопанска дейност, кандидатът за кредит се регистрира.

- Подписва се договор за предоставяне на обезпечение по кредит с МТСП.

- Кандидатът за кредит и банката партньор предприемат действия по учредяване на необходимите обезпечения, подписване на договора за кредит и отпускане на кредита.

Гаранционният фонд за микрокредитиране към Министерството на труда и социалната политика стартира пилотно в края на декември 2001 г. в 18 общини в страната. От август 2002 г. фондът работи в цялата страна.


Мара Георгиева, КАПИТАЛ


Тагове:   МИКРОКРЕДИТИТЕ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3372238
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930