Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2007 13:16 - КАБИЛ ЩЕ ПРОВЕРЯВА ВСИЧКИ МАШИНИ, КУПЕНИ ПО САПАРД
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
0



КАБИЛ ЩЕ ПРОВЕРЯВА ВСИЧКИ МАШИНИ, КУПЕНИ ПО САПАРД

Заради аферата с източването на 7,5 млн. евро от европрограмата САПАРД, земеделският министър Нихат Кабил е разпоредил проверка на всички преработвателни машини и оборудване в предприятията, които са били финансирани по съответната мярка. Той е предал също така на главните дирекции "Борба с организираната престъпност" и "Полиция" списък с имената на чиновниците от централното управление и регионалните звена на Държавен фонд "Земеделие", които са участвали в одобряването на проектите със злоупотреби, съобщи Mediapool.

Кабил заяви това в сряда пред парламентарната комисия по земеделие, където бе извикан за изслушване по разкритията за неправомерно изплатени безвъзмездни средства по линия на САПАРД, които бяха направени от европейската агенция за борба с финансовите нарушения (ОЛАФ).

Още миналата седмица земеделският министър каза, че проверява служителите на фонд "Земеделие", сега той не пожела да уточни колко и кои имена е предал на органите на реда.

За засилване на контрола върху изплащането на субсидиите по САПАРД се подготвят изменения и допълнения в процедурите за документална проверка и инспекцията на място на доставеното по одобрените проекти оборудване, добави Кабил.

В схемата за внос в България на рециклирани машини, продавани за нови - на по-високи цени, участваха българи, германци и швейцарци, у нас бяха уличени седмина, но задържани четирима души, като в момента в ареста е само един. Сред обвинените бе и собственикът на курорта "Дюни" и "Еврометал" Людмил Стойков, който бе считан за организатор на операцията в България. В сряда обаче Софийският апелативен съд сне мярката му за задържане под стража и го пусна на свобода, тъй като в петте тома доказателства, предоставени от прокуратурата и от чужди партньорски служби, не намери доказателства за вина на Стойков. Бизнесменът обясни, че задържането му е било грешка и името му не фигурира в нито един документ.

Относно освобождаването на още двама от общо четиримата задържани за аферата, главният прокурор Борис Велчев заяви, че "явно не сме представили достатъчно убедително каузата на прокуратурата пред съда". Той не пожела да коментира как при едни и същи доказателства, арестуваните в родините си германци и швейцарци са оставени в ареста, а задържаните у нас са пуснати.

Министър Кабил информира депутатите още, че около 20% от проектите по предприсъединителната програма за подпомагане на селскостопанските производители са били анулирани. Субсидията по тях е била в размер на 120,5 млн. лева.

Министерството на земеделието е раздало общо 13.6 млн. лв. субсидии по 37 проекта, за които в последващите проверки са установени нарушения. Тези пари са обявени за изискуеми и ще се събират от Агенцията за държавни вземания, поясни шефът на фонд "Земеделие" Асен Друмев. Министерството е обявило за изискуеми и 7,2 млн. лв. от вече платените субсидии по седемте проекта, участвали в международната престъпна мрежа, допълни Кабил, цитиран от Mediapool.



Тагове:   машини,   Кабил,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3374812
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930