Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2007 15:16 - ПЪРВИТЕ ЕВРОПАРИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО - ПРЕЗ ОКТОМВРИ
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 2139 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2007 15:20


Първите европари в земеделието - през октомври

Основната цел на структурите на Министерството на земеделието и горите през 2007 г. е максималното усвояване на всички предвидени средства за България през първата година от присъединяването ни към ЕС. За целта от министерството призовават стопаните от цялата страна да бъдат по-активни. В момента текат в отделните планови райони семинари на тема "Приоритетите и основните задачи на МЗГ по въвеждане на Общата селскостопанска политика на ЕС през 2007 г.".

За първи път предстои да се получи реално финансиране и реално субсидиране за българското земеделие и затова да се говори за пари сега не е неприлично, смятат от аграрното министерство. Още повече, че европейската схема за директно подпомагане е опростена и не търси собственика на земята, а този, който я обработва - оре, сее и произвежда селскостопанска продукция, и това е основният принцип, залегнал в правилата на подпомагане, изготвени от Разплащателната агенция.

Очаква се към октомври реално да се получат първите пари по европейските фондове за българското земеделие. Пред медиите зам.-министрите на Кабил отчитат извършеното от МЗГ, за да могат средствата да стигнат до земеделските стопани. Сред заслугите на аграрното министерство е изградената Разплащателната агенция, създадената структура на тази агенция, оборудването й с техника и обучени хора, които работят в нея, както и изградените комуникации. Акредитацията на Разплащателната агенция е вече факт и има голяма яснота към днешна дата какви пари ще се получават, кой и как ще ги получава и в какви срокове ще се подават заявленията, се посочва в прессъобщение. Поставя се акцент върху факта, че е заделен значителен финансов ресурс, за да станат селата любимо, предпочитано и удобно място за живеене и бизнес и да спре процесът на отлив на млади хора от българското село и българското земеделие. Опитът, който земеделските производители натрупаха по програма САПАРД, е особено важен, за да стартира сега европейското подпомагане с много подадени проекти по новите 23 мерки още през първата година и да достигне висок процент на усвояване, обясняват от аграрното министерство.

Фермерите няма да дължат данъци по предоставените им европейски средства. За по-голямо удобство стопаните ще могат да упълномощават служителите в ОД "Земеделие и гори" да изпращат заявленията им, които ще се събират от Разплащателната агенция от 1 март до 15 май.

в. Посредник


Тагове:   октомври,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 3372269
Постинги: 292
Коментари: 877
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930