Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2007 23:33 - ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ ОРЯЗАН ВАРИАНТ НА "НАТУРА 2000"
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1209 Коментари: 0 Гласове:
0Редица спорни територии, към които има заявен инвеститорски интерес, ще бъдат отложени за включване в "Натура 2000". Това съобщи на пресконференция премиерът Сергей Станишев, който посочи, че по отношение на тези територии ще бъде направена няколкомесечна научна експертиза и Съветът по биологично разнообразие ще разгледа още веднъж техния статут, съобщи Агенция "Фокус".

Около 20% от територията на страната влизат в европейската екологична мрежа Натура 2000. Министрите одобриха 16.23% или 109 защитени зони за опазване на птиците да станат част от Натура 2000 и 15% от територията на страната да бъдат защитените местообитания. Този обхват на екологичната мрежа бе решен на срещата на лидерите на тройната коалиция в края на декември.

По отношение на защитените зони за птиците се отлага включването на територии предимно по Черноморието и в Благоевград. Това са Шабленският езерен комплекс, Варненско-Белославското езеро, Дервенските възвишения, Провадийското плато, нос Емине, комплекс Камчия, Дуранкулашкото езеро, Калиакра, Галата, Мелнишките пирамиди, Добростан, Места, Бакърлъка, Рупите, Триград и др.

По отношение на местообитанията се отлага включването на плаж Шкорпиловци, долината на река Батова, Камчия, Дуранкулак, комплекс Калиакра, Палакария, Варненско-Белославския комплекс, Емине, Иракли, част от Среден Пирин и др.

Според премиера е технически невъзможно за времето докато тези територии бъдат преразглеждани, да бъдат направени големи строежи в тях. Станишев посочи, че целта е била да се съчетаят интересите и на инвеститорите, и на държавата, която трябва да гарантира запазването на биологичното разнообразие. Приоритет за правителството става разяснителната кампания.

В "Натура 2000" няма да бъдат включени населени места и места с приет подробен устройствен план, функциониращи концесионни площи и места от първостепенен обществен интерес. Целта е да се гарантира, че няма да бъде затруднено изграждането на големи инфраструктурни проекти.

Портал ЕВРОПА припомня, че в края на януари 14 български природозащитни организации изпратиха сигнал до Европейската Комисия за проблемите около НАТУРА 2000. Тогава бе посочено, че именно липсата на адекватна разяснителна кампания сред населението е причината за протестите.

Организациите са приложили и пълната документация за проектомрежата в България според изискванията на Директивата за местообитанията, която включва 225 зони, покриващи 28,6 процента от сушата.

Европейската комисия е уведомена, че правителството не се грижи за защита на предложените зони и от началото на годината са одобрени много инвестиционни намерения, без да имат оценка за въздействие върху средата.

Най-застрашен е Черноморският биогеографски регион и местообитанията там, смятат еколозите. Нанесени са невъзвратими щети върху биоразнообразието заради строеж на голф игрища, хотели и ветрогенератори.

С днешното решение на правителството проблемите на Черноморието се отлагат за разрешаване до есента. Съветът за биологично разнообразие трябва да направи независима експертиза на районите около Черно море и Благоевградския регион до октомври тази година, за да се реши дали те ще станат част от Натура 2000.

Екологичните организации предупредиха през януари, че Липсата на адекватна информационна кампания сред населението предизвика сериозни протести срещу въвеждането на екомрежата в България. Вместо да помогнат на правителството да обясни на гражданите същността на европейската екологична мрежа, народните представители, областните управители и кметовете провеждат активна кампания срещу "НАТУРА 2000", бе посочено в сигнала до ЕК.

 Портал ЕвропаТагове:   вариант,   Натура,   ОРЯЗАН,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 2550660
Постинги: 292
Коментари: 876
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31