Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2007 17:21 - ЗА НАЧИНАЕЩ МЛАД ФЕРМЕР - СУБСИДИЯ ДО 25 000 ЕВРО
Автор: tangram Категория: Бизнес   
Прочетен: 1463515 Коментари: 518 Гласове:
1

Последна промяна: 25.02.2007 22:25


За начинаещите млади фермери – субсидия до 25 000 евро

Финансовата подкрепа е за кандидати от 18 до 40 навършени години

Един от основните проблеми в земеделието е неблагоприятната възрастова структура на земеделските стопани, е записано в Програмата за развитие на селските райони (2007-2013). Според данните от преброяването на стопанствата едва 5% от собствениците на стопанства са млади хора до 35 години, докато 66% от останалите собственици са над 55 години.
Подобна е и структурата на работната ръка в земеделието като цяло – само 156 800 души са на възраст до 35 години. През последните години младежите масово бягат от този труден, но много важен отрасъл и търсят перспектива другаде. Какво се предвижда, за да се запазят те като потенциална сила, способна да възроди българското селско стопанство?

Не е тайна тежкото състояние на българското земеделие. Именно поради съществуващите много проблеми на него му е нужна с млада кръв. Хора – образовани и с перспектива, които ще свържат завинаги своята съдба със селското стопанство.
Според данните от преброяването на стопанствата едва 5% от собствениците на стопанства са млади хора не по-възрастни от 35 години, докато 66% от собствениците на стопанства са над 55 години. Само за три години (2003-2005 г.) заетите в земеделието младежи до 35 години са се стопили с 55 000. Цифрата е стряскаща, затова много бързо трябва да се спре този масов отлив на младите от земеделието. Това е много сериозен проблем, който изисква специални мерки за запазването им като потенциална сила в този така важен за страната ни отрасъл.
Друг основен проблем е ниското образователно равнище на заетите в земеделието. Проучването на работната ръка на НСИ от 2004г. показва, че 57% от заетите в земеделието са с основно или средно образование, да използваме поостарялото понятие „реална гимназия”. Броят на заетите в земеделието със средно специално или висше образование е едва 4,4% (спрямо 25% средно за
общата работна сила на страната). А едва 2% от стопаните имат средно земеделско образование и 1% имат висше или полувисше образование в областта на земеделието Това означава, че мнозинството от хората, заети в отрасъла нямат специализирана квалификация (образование) в областта на селското стопанство и в областта на стопанското управление на отрасъла.
Младите земеделски стопани са гаранция за бъдещето на земеделската дейност. Те са носители на нови умения и професионална квалификация в земеделския сектор.
По-високото образователно ниво на младите земеделски стопани ще доведе до по-лесна приспособимост на сектора към предстоящите промени в него, към търсене на възможности за по-висока продуктивност и конкурентоспособност. Подкрепа за създаване на стопанства на млади фермери в необлагодетелстваните райони е
средство да се задържат младите хора в тези райони, да се спре процеса на тяхното обезлюдяване, чрез създаване на възможност за заетост.
Ето защо една от мерките в тази програма е създаването на стопанства на млади фермери (Член 22 от Регламента на (ЕC) No 1698/2005 г.).

Подмладяването на отрасъла – голямата цел в документа
Намеренията, които се обосновават, са:

· Да се улесни и подпомогне процесът на създаването на стопанства от млади фермери или поемането на вече съществуващи стопанства от млади фермери;
· Да се подпомогне процесът на тяхното модернизиране на основата на предоставения бизнесплан на стопанството;
· Като резултат от подкрепата тези стопанства да отговарят на изискванията за опазване на околната среда, хигиенните изисквания и изискванията, свързани с хуманно отношение към животните и други стандарти съгласувани със стандартите на Общността.
Помощта по тази мярка ще се предоставя за създаване на стопанства на млади фермери. Допустими за подпомагане по тази мярка са физически лица и/или ЕТ, регистрирани като земеделски производители.

Бизнеспланът за развитие на дейностите в стопанството – входен билет към помощта
Бизнеспланът трябва да описва поне началното състояние на земеделското стопанство и специфичните резултати и цели за развитието на дейностите на новото стопанство, както и данни за инвестициите, обучението, консултациите или други дейности, необходими за развитието на дейностите на земеделското стопанство.
Стопанствата на млади фермери трябва да съответстват на стандартите на Общността или да станат такива в края на третата година от започване на земеделската дейност.


Парите ще се получават на два транша
Анна Петрова, старши експерт в Дирекция „Развитие на селските райони” пред в.”Земеделски пазар”

- За кого е предназначена тази мярка и кои ще могат да се възползват от средствата, които се дават за нейното реализиране?
- Подпомагането по тази мярка е за физически лица или еднолични търговци, които обаче непременно трябва да са регистрирани като земеделски производители. Хората, които ще бъдат избирани, ще са между 18 и 40 години. Те трябва за първи път да ръководят селскостопанско производство. Тук е нужно едно уточнение: в случая се има предвид, че кандидатът трябва да е собственик или да има договор за наемни отношения за стопанството не по-рано от 12 месеца преди подписване на документите за кандидатстване по самата мярка. Той трябва да има адекватни професионални умения, да е завършил средно земеделско образование или висше. Ако не отговаря на тези условия гой трябва да премине кур с на обучение от 150 учебни часа.
Другото основно изискване е свързано с подготовката на бизнесплан. Това е абсолютно задължително условие, за да могат желаещите да кандидатстват по мярката. В бизнес плана трябва да се опише първоначалното състояние на стопанството, а след това и целите, които се преследват по-нататък. Сумата, която се обсъжда в момента е до 25 000 евро, като ще бъде раздавана на два транша.
- Желаещите да кандидатстват по тази мярка ще могат ли сами да подготвят този бизнес план? Кой би могъл да им помогне в това отношение?
- Този въпрос се обсъжда от специалисти и експерти в тази област. Искаме максимално да бъдат улеснени земеделските стопани при подготовката на бизнес плана. Обсъждаме също така и възможността да се кандидатства по друга мярка, която да е за консултантски услуги, където ще им се помогне при създаването на бизнес плана. Ясно е, че някои от желаещите няма да могат сами да подготвят своя бизнес план, а това ще доведе до неговото връщане и губене на време. Въпросът е наистина много важен и обект на особено внимание..
- Докога е срокът за подаване на документите за тази мярка?
- Срок по тази мярка засега няма.
- Мярката има ли някакъв финансов лимит, след изчерпването на който се преустановява и кандидатстването?
- Ще има някакъв лимит, но точната сума за момента не може да се каже. Но това ще стане ясно, когато всички подробности бъдат уточнени.
- Тези 25 хиляди евро навсякъде ли могат да бъдат насочени в областта на селското стопанство: растениевъдство, животновъдство, овощарство, лозарство и т.н.?
- Тази мярка покрива територията на цялата страна. Хората, които получат средства по нея преценяват къде да вложат получените пари, те имат право на пълен избор.
Както споменах, парите се дават на два транша. Първият транш (50 процента от тях) кандидатът получава след като бъде напълно одобрен, т.е. след като стане потенциален бенефициент. А другата половина от парите ще бъде дадена, след като се изпълнят заложените в бизнес плана условия.
- Това са пари, които се дават под формата на субсидия, т.е. не се връщат, не са кредит.
- Това е така, но има и едно условие. Ако не бъдат изпълнени условията по бизнес плана – първите 50 процента ще трябва да се върнат. Ако всичко бъде реализирано така както е заявено, парите стават наистина субсидия. Но ако не се изпълнят условията, половината от тях се връщат.
- Как ще се осъществява контролът върху харченето на получените пари по мярката?
- Това вече ще е в прерогативите на Разплащателна агенция, тя ще се занимава изцяло с контрола при използването на средствата. Но все още една не малка част от целия този механизъм е в проект и обсъждане на подробностите.

Информацията е от FARMER.BG


Тагове:   млад,   начинаещ,   фермер,


Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tangram
Категория: Бизнес
Прочетен: 2408517
Постинги: 292
Коментари: 876
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Октомври, 2017  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031